A csőd- vagy felszámolási eljárás alatt lévő mezőgazdasági szövetkezetek külső üzletrészeinek állami megvételi lehetőségét vizsgálja az FVM -- értesült a Világgazdaság. A tárca e megoldást a nemrégiben indult üzletrészvásárlások eredményeiről szóló kormánybeszámolóban veti fel. Információink szerint egyfajta kártalanítást (kárpótlást) kapnának azok a kívülálló tulajdonosok, akiknek üzletrészvagyona lenullázódott a gazdaságok anyagi ellehetetlenülése miatt. Ugyanez jöhetne szóba ott is, ahol a csőd- és felszámolási eljárások már befejeződtek.
Mint ismert, a kormány üzletrész-vásárlási akciója egyelőre nem terjed ki a csőd és felszámolás alatt álló szövetkezetekre. Ugyanakkor tömegesen érkeznek panaszok a Miniszterelnöki Hivatalhoz és az agrártárcához olyan külső tulajdonosoktól, akik a felvásárlásból emiatt kimaradnak. Információink szerint az is felmerül, hogy az állam kínáljon fel vételi lehetőséget a szövetkezetek átalakulásával létrejött jogutód gazdasági társaságok (kft.-k, rt.-k) esetében is. Ezek egy részében ugyanis a korábbi külső tulajdonosok részvényhez, üzletrészhez jutottak. Egyes FVM-es vélemények szerint azonban a kívülállók kiszolgáltatott helyzetben voltak, mivel az átalakulások többször akaratuk ellenére történtek meg. Ezért indokolt lehet, hogy most adhassák el gazdasági társasági tulajdonrészüket az államnak az eredeti szövetkezeti üzletrészek 1992-ben megállapított névértékén -- tudtuk meg.
Információink szerint az újabb üzletrészvételi ötletek legalább 200-300 korábbi szövetkezetet érintenének a ma folyó akcióba már bevont, 821 működő gazdaságon felül. Szakértők azonban mindkét elképzelést jogi nonszensznek tartják. Felhívják a figyelmet arra, hogy a jelenlegi állami vásárlás piaci alapon zajlik, míg e módszert a csőd és felszámolás alatt álló szövetkezeteknél többnyire nem lehetne alkalmazni. Az átalakult gazdaságoknál pedig már nincsenek szövetkezeti üzletrészek, így az ottani beavatkozás teljesen idegen lenne a nyáron elkezdett vételi tranzakciótól.
Mint ismert, a működő mezőgazdasági szövetkezetek úgynevezett alanyi jogú külső tulajdonosaitól (azok örököseitől) a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) kft.-je veszi meg az üzletrészeket az 1992-ben megállapított névértéken. A vásárláshoz egyelőre 12,69 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyet a kft. hitelfelvétellel mintegy 30 milliárdra egészítene ki. További legalább 50 milliárdos kiadást jelent majd, ha a nyugdíjas szövetkezeti tagok üzletrészeinek felvásárlása decembertől beindul. A most prognosztizált költségvetési kiadásokat ugyanakkor mérsékli, hogy több szövetkezet a részbeni államosítás elkerülése érdekében él üzletrész-elővásárlási jogával. Egyes vélemények szerint az így "megtakarított" állami összegek arra is jók lennének, hogy a kormány esetleg a csőd és felszámolás alatt álló, illetve a már átalakult szövetkezetek volt külső üzletrészeinek megvételét finanszírozza.