A mikro- és kisvállalkozások hitelhez jutását segítő mikrohitel felső határának hatmillió forintra növelését -- mint arról lapunk beszámolt -- a kormány augusztus végén kezdeményezte. Az MVA kuratóriuma áldását adta a plafon emeléséhez -- jelentette be Braun Márton, az MVA ügyvezető igazgatója szeptember 19-i sajtótájékoztatóján (VG, 2001. szeptember 20.) --, és készen állnak az indulásra. Egyebek között elmondta, hogy a program -- a PHARE és a gazdasági tárca társfinanszírozása révén -- 11 millió euró (mintegy 2,8 milliárd forint) pótlólagos forrást kap. Az erről szóló szerződések aláírását követően, várhatóan néhány hét múlva indul a hatmilliós program.
Ugyanakkor az EU-delegáció vezetője levelében egyebek között a szükséges többletforrásokról szóló megállapodás aláírását megelőzően helytelenítette a sajtótájékoztató megtartását, és elnapolását javasolta. Amennyiben pedig az MVA a sajtótájékoztató megtarása mellett dönt -- olvasható az MVA ügyvezető igazgatójához intézett és Boros Imre PHARE-miniszternek, Nagy Róza gazdasági minisztériumi politikai államtitkárnak, illetve a gazdasági tárca illetékes főosztályvezetőjének is elküldött levélben --, akkor azon az ügyvezető nem jelentheti be a PHARE-alap elérhetőségét, valamint a mikrohitelplafon növelését.
A levél kitér arra is, hogy a memorandum aláírását követően hatályba lépő új mikrohitel-kézikönyv 12 000 eurós felső határt tartalmaz, a plafon bármilyen emelése pedig a kézikönyv módosítását igényli. Ezt a Gazdasági Minisztériumnak jóvá kell hagynia, úgy, hogy a delegációt tájékoztatja róla. A plafonemelés feltétele az igénylési lapok, valamint a mikrohitel-menedzsment információs rendszerének módosítása is.
Az MVA-nál a nyilatkozatra jogosultakat több napja nem sikerült elérnünk. Braun Márton hétfőtől két hétig szabadságon van. Informálisan annyit sikerült megtudnuk, hogy a gazdasági és a földművelésügyi miniszter a múlt pénteken áldását adta a hatmilliós plafonú mikrohitel indításához, és az EU-delegációval is tisztáták az ügyet. Értesüléseink szerint az MVA október 15-étől tervezi a megemelt felső határú mikrohitel indítását.