A készítmény visszavonása miatt a Bayer részvényeinek tőzsdei árfolyama 30 százalékkal visszaesett, s elemzők szerint a jogi következmények több száz millió dollárral kurtítják meg nyereségét.
A tb-listán egyébként jelenleg négyféle sztatinhatóanyagú és 11 egyéb, elsősorban fibrát koleszterinszint-csökkentő orvosság szerepel. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) általában 70 százalékos támogatást ad az áraikhoz, de például a nagy forgalmú Lipanthyl készítményt 90 százalékkal támogatja.
A fibrátok olcsóbbak a sztatinhatóanyagú gyógyszereknél. A Lipanthyl napi terápiás költsége 30 forint, ennek 90 százalékát az OEP állja. A legjobban keresett sztatinalapanyagú Zocor napi terápiás költsége 170 forint, amiből 70 százalék a tb, a fennmaradó rész a beteg költsége. Az elmúlt három évben jelentősen nőtt a koleszterincsökkentő szerekre fordított tb-kiadás. 1998-ban 1,6 milliárdot, ez év első hat hónapjában pedig a biztosító idei, 180 milliárdra becsült kasszájából már 2,2 milliárd forintot fordított e célra. A betegek három éve 561 millió forintot, ez év első felében pedig már 923 milliót költöttek ezekre a készítményekre.
A Bayer-ügy kapcsán valószínűleg visszaesik a készítmények használata. A Market Diagnosis Kutatóintézetnek a fővárosban nemrég végzett kutatása 310 főre terjedt ki, a kérdőíves vizsgálatban részt vevők 87 százaléka koleszterincsökkentőt szed. A megkérdezettek 83 százaléka hallott az esetről, 14 százalékuk érzi úgy, hogy minden koleszterincsökkentő veszélyes, 5,5 százalékuk azonnal abbahagyta annak a szedését.
Ám ez nem csupán pénz, hanem egészség kérdés is. A koleszterin ugyanis egy olyan zsírféleség, amely minden emberi sejtben jelen van. Egyik részét a sejtek termelik, másik része a táplálékkal kerül be. Annál magasabb a szint, minél több állati eredetű zsírt fogyasztunk, de a dohányzás, a magas vérnyomás és a kövérség is hozzájárul a növekedéséhez. A magas koleszterinszint azonban a szív- és az érrendszer megbetegedését idézheti elő. Az orvosok szerint a normális vérkoleszterinszint 5,2 mmol/l mértékű. Mivel a hazai felnőtt lakosság kérharmadának ennél nagyobb a vérzsírszintje, kár lenne, ha abbahagynák az orvosok által előírt gyógyszeres terápiát. De Chátel Rudolf, a Semmelweis Egyetem professzora azt ajánlja: az új gyógyszerek bevezetése előtt a cégek több figyelmet fordítsanak a más gyógyszerekkel meglévő kölcsönhatásokra. Fontos a jó beteg-orvos kapcsolat is. A Market Diagnosis tanulmánya szerint a Bayer-hír után a megkérdezett betegek 37 százalékát látta csak el az orvos tanácsokkal. Négy százalékuknál leállította a gyógyszer szedését, 9 százalékuknál más készítményre állította át őket. A kutatók biztosra veszik, hogy a jövőben a betegek gyógyszerszedése tudatosabbá válik.