A Gazdasági Minisztérium (GM) által kidolgozott előterjesztés a munkaerő-piaci alap (MPA) foglalkoztatási alaprésze központi keretének terhére összesen 10 milliárd forintos kompenzációra tesz javaslatot -- tudta meg lapunk. Ebből 6 milliárd a bérköltség-növekedést lenne hivatott finanszírozni, 4 milliárdra pedig munkahelymegőrzés címén lehetne pályázni -- tájékoztatta lapunkat Herczog László miniszteri megbízott. Arra a felvetésre, hogy a munkaadók ennél magasabb kompenzációs keretet tartanak elfogadhatónak, a miniszteri megbízott azt felelte: nincs kizárva, hogy magasabb összegben állapodjanak meg a szociális partnerek. Ugyanakkor felhívta arra is a figyelmet, hogy a körülbelül 150 milliárdos munkaerő-piaci alap hivatott finanszírozni egyebek közt a munkanélküli-ellátást, átképzéseket, közhasznú munkát is. Így tehát ezekre a feladatokra kevesebb juthat.
A munkaadói oldal továbbra is 15-20 milliárd forintos támogatást tart elfogadhatónak. A támogatást rászorultsági elven és normatív módon kell nyújtani -- felelte érdeklődésünkre Dávid Ferenc, a munkaadói oldal szóvivője.
A vissza nem térítendő munkahely-megőrzési támogatás célja annak elkerülése, hogy a munkaadó elbocsássa munkavállalóit. Mértéke a tervezett létszámleépítésben érintett munkavállalók részére ténylegesen kifizetett munkabér és járulékainak 25-75 százaléka lenne. Ha a munkavállaló megváltozott munkaképességű, vagy munkabére azonos a minimálbér összegével, akkor a kifizetett munkabér és járulékai 50-90 százalékának átvállalására is lehetőség nyílik -- áll az előterjesztésben. A támogatás munkavállalónként maximum egy évig lenne folyósítható.
A magas élőmunka-igényű vállalkozásoknak a foglalkoztatás elősegítésére minimum 10 ezer forint, maximum a pályázott összeg adható.
A tervek szerint a két támogatási forma -- tehát a foglalkoztatási és a munkahely-megőrzési támogatás -- keretösszege rugalmasan kezelhető, és szükség esetén átcsoportosítható lesz.