Magyar gazdaság

Állásfoglalást várnak a közös listáról

Napirendjére vette, de tegnapi ülésén érdemben még nem tárgyalta az Országos Választási Bizottság (OVB) a Fidesz és az MDF elnökének közös beadványát. Pokorni Zoltán és Dávid Ibolya aláírásával a két párt a közös listaállítással kapcsolatos kérdések tisztázása érdekében fordult a testülethez.

Noha a konkrét témakörökről a politikusok nem nyilatkoztak, lapunk korábbi írásából - amelyben január végét jelöltük meg a benyújtás időpontjaként - is ismeretes (VG, 2002. január 9.), mely kérdésekre várnak választ a Fideszben. A párt politikusai a választások kimenetele szempontjából ugyan nem látnak veszélyes ellentmondásokat a választási eljárásról szóló törvényben, több ponton mégis az OVB állásfoglalására számítanak. Ennek oka, hogy a közös lista "műfaja" az áprilisi választásokon debütál, s szerintük szerencsés, ha ez egyértelmű körülmények között történik.

Az első két "ügy" egyszerűbb: a Fidesz és az MDF is tisztában van azzal, hogy a két párt egy jelölőszervezetnek számít. Így tehát a számukra elvben kedvezőtlenebb változatnak kell érvényesülnie, amikor is csak az egy párt által elkölthető 386 millió forinttal számíthatnak a választási kampányban, illetve az OVB-be is csak egy tagot delegálhatnak. Ha mégis más döntés születne, azt "bónusznak" tekintenék - mondják. A harmadik, kevésbé kézenfekvő megoldást kínáló felvetés a pártoknak a választási eredmények alapján járó állami támogatás felosztására vonatkozik. A Fideszben jelenleg úgy vélik, a választási eljárásról szóló, valamint a költségvetési és a párttörvény összevetése alapján egyértelmű válasz kínálkozik erre is, mibenlétét azonban - az OVB kompetenciájára hivatkozva - nem részletezték. A legnagyobb kormánypárt mindenesetre jelenleg azzal számol, hogy nem kell előzetes megállapodást kötnie az MDF-fel a közös listára leadandó szavazatok arányának megosztásáról, mivel az nem feltétlenül gyakorol befolyást a párttámogatásokra.

Napirendjére vette, de tegnapi ülésén érdemben még nem tárgyalta az Országos Választási Bizottság (OVB) a Fidesz és az MDF elnökének közös beadványát. Pokorni Zoltán és Dávid Ibolya aláírásával a két párt a közös listaállítással kapcsolatos kérdések tisztázása érdekében fordult a testülethez. Munkatársainktól-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek