Magyar gazdaság

Reformmenetrend Brüsszelből

Új életet kíván lehelni az Európai Bizottság a "leülni" látszó gazdasági reformokba - írja a Financial Times, amely úgy tudja, a bizottság ma hozza nyilvánosságra ezzel kapcsolatos álláspontját. Ez a pozíciós papír lenne a testület hozzájárulása a március 15-16-ra tervezett barcelonai csúcsértekezlethez.

A bizottság az állásfoglalásban felhívja a tagállamok figyelmét, hogy a strukturális és gazdasági reformoknak a 2000. márciusi lisszaboni csúcsértekezleten elhatározott megvalósulása elmarad a kitűzött céldátumoktól, és sürgeti a lemaradás pótlását. Egyben új szociális célokat fogalmaz meg annak a programnak a részeként, amely szerint 2010-re Európát a világ legversenyképesebb gazdaságává kell tenni. Felkéri a kormányokat, hogy figyelmüket ebben az évben a foglalkoztatottság élénkítésére, az infrastrukturális iparágak és a pénzpiacok reformjára, a tudásalap szélesítésére összpontosítsák. A végrehajtó testület akciótervet dolgoz ki a munkaerő-piaci korlátok lebontására 2005-ig; szó van benne a szakmai képesítések elismeréséről, a társadalombiztosítási jogok és a nyugdíjak maradéktalan átutalhatóságáról. Bevezetni készülnek az egységes európai egészségbiztosítási kártyát is.

Brüsszel júniusig szeretné a tagállamoktól és az Európai Parlamenttől megkapni a pénzügyi távszolgáltatások szabályozására, a nemzetközi számviteli szabályok átvételére vonatkozó - jelenleg függőben lévő - javaslatokat. Decemberre várja a nyugdíjala-.pokra, a pénzügyi konglomerátumokra és a vállalatalapításokkal kapcsolatos jegyzési eljárásokra vonatkozó intézkedések elfogadását. Loyola de Palacio energiaügyi biztos pedig a Reuters szerint bejelentette: ha a tagállamok nem tudnak egymás között megállapodni a nem lakossági gáz- és árampiac liberalizálásáról, akkor javasolni fogja, hogy a piacot rendeleti úton nyissák meg.

Új életet kíván lehelni az Európai Bizottság a "leülni" látszó gazdasági reformokba - írja a Financial Times, amely úgy tudja, a bizottság ma hozza nyilvánosságra ezzel kapcsolatos álláspontját. Ez a pozíciós papír lenne a testület hozzájárulása a március 15-16-ra tervezett barcelonai csúcsértekezlethez. VG-összeállítás-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek