Leegyszerűsítve a "jó fiúk - rossz fiúk" elv alapján határozzák meg a választási győzelemért küzdő pártokban azt, hogy prominens politikusaiknak milyen szerepeket kell betölteniük - ismerik el az MSZP-ben és a Fideszben egyaránt. A szereposztás ugyanakkor nem teljes egészében kötött és megváltoztathatatlan, tekintettel van az egyes politikusok habitusára és a róluk kialakított képre is.

A két párt taktikájának hasonló eleme, hogy miniszterelnök-jelöltjeiket - aki a Fidesz esetében értelemszerűen azonos a kormányfővel - "kívülállóként", a napi pártpolitika szintjéről kiemelve igyekeznek szerepeltetni. Ez az MSZP-ben formailag azáltal is érvényesülhet, hogy Medgyessy Péter nem tagja a pártnak. A szocialisták kormányzati elképzeléseinek ismertetése, a kedvező üzenetek megfogalmazása és a különböző szervezetekkel való szövetségek - mint legutóbb a szakszervezetekkel - megkötése van "kiosztva" a kormányfőjelöltre. Olykor van "átjárás" is, hiszen a magyar-román kormányfői megállapodást elsőként Medgyessy Péter bírálta határozottan. Orbán Viktor kívülállását - annak ellenére, hogy bizonyos értelemben ma is ő a Fidesz első embere - a pártelnöki és a miniszterelnöki poszt szétválasztása biztosítja. A kormányfő szinte minden nyilatkozatában ráerősít erre, mondván, pártpolitikai kérdésekkel nem foglalkozik, feladata az ország ügyeinek intézése. Ehhez járul az a bejelentése, amely szerint március 20-ig nem vesz részt a kampányban. Igaz, azt követően - mint arról már beszámoltunk - naponta tart majd rendezvényeket.

Kovács László MSZP-elnöknek a párt saját bázisát kell megszólítania - mondják szocialista politikusok. Ezért ő kormánybírálatot és szocialista ígéreteket egyaránt elővezet. A jelenlegi kabinet határozott kritikáját - szocialista megfogalmazásban "vádolását" - Szili Katalin elnökhelyettesre és Juhász Ferenc alelnökre bízták. Különleges Horn Gyula exkormányfő szerepe, aki jelentős önállóságot élvez, ám az MSZP-ben úgy látják, egyes témákban kimondottan célszerű, ha ő mondja el markáns álláspontját. A pártban az egyes szakterületeken az azokat ismerő politikusok mondják el véleményüket, így például a média ügyeiben Lendvai Ildikó alelnök, az önkormányzati kérdésekben Lamperth Mónika elnökségi tag illetékes.

A Fidesz első számú "kemény embere" Kövér László ügyvezető alelnök. Az elmúlt hónapokban is ő volt az, aki a legtöbb fórumon megnyilvánult, minden alkalommal élesen bírálva az MSZP és az SZDSZ ténykedését. Rendszerint markáns véleményt hangoztat Áder János alelnök is, ám házelnöki tisztéből adódóan viszonylag ritkán teszi ezt. A fő fideszes "jó fiú" Pokorni Zoltán. A bizonytalanok megszólítása mellett az elnök dolga az is, hogy megkösse és népszerűsítse a választási megállapodásokat. A Fidesz leginkább itt szán szerepet Dávid Ibolyának, a partner MDF elnökének is. Dávid Ibolya ugyanakkor hangsúlyozni próbálja pártja önállóságának fontosságát is, rendszeresen kiemelve, hogy két egyenrangú szervezet állapodott meg egymással.

A fideszes gyakorlat szerint a vezetésnél lejjebb elhelyezkedő politikusoknak minden alkalommal előre egyeztetniük kell nyilatkozataikat a központtal. Ezzel kapcsolatban jellemző, hogy a végéhez közeledő ciklusban a párt képviselői szinte egyáltalán nem hangoztattak a párt hivatalos álláspontjától eltérő véleményeket.