Magyar gazdaság

Szófia orosz tőkére számít

Bulgária a következő néhány év során egymilliárd dollár összegű orosz beruházásra számít - jelentette ki Nyikolaj Vasziljev gazdasági miniszter azt követően, hogy Moszkvában megbeszélést folytatott Alekszej Kudrinnal, az orosz pénzügyi tárca irányítójával. Vasziljev a Novecon tudósítása szerint elsősorban a bolgár energetikai szektor privatizálásában számít orosz beruházók érdeklődésére. Ezen túlmenően közös finanszírozással kezdődhet el az Oroszországot, Bulgáriát és Görögországot érintő Burgosz-Alekszandropolisz olajvezeték megépítése.

Az orosz tőke Szófia reményei szerint két nagybank, továbbá az állami távközlési vállalat közelgő privatizálásában is közreműködhet. Jó esély van arra is, hogy folytatódik az orosz turisták számának az előző években megindult emelkedése. Az Itar-TASZSZ szerint a két szakminiszter harmadik országok piacára szánt fegyverzetek előállításában is lát együttműködési lehetőséget.

Alekszandr Rumjancev energetikai miniszterrel Vasziljev megállapodott arról, hogy az orosz szaktárca segítséget nyújt a kozloduji atomerőmű négy reaktorának bezárásához. A két ország között eddig is szoros volt az atomenergetikai együttműködés: Bulgária például az orosz piacról szerzi be nukleáris fűtőanyag-szükséglete jelentős részét. A kozloduji erőmű bezárását 1991 óta sürgeti a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség; az Európai Unió 2000-ben anyagi támogatást ígért a programhoz. A brüsszeli pénz egy részét az elhasznált nukleáris fűtőanyag tárolójának megépítésére kívánják fordítani a bolgár hatóságok.

Bulgária a következő néhány év során egymilliárd dollár összegű orosz beruházásra számít - jelentette ki Nyikolaj Vasziljev gazdasági miniszter azt követően, hogy Moszkvában megbeszélést folytatott Alekszej Kudrinnal, az orosz pénzügyi tárca irányítójával. Vasziljev a Novecon tudósítása szerint elsősorban a bolgár energetikai szektor privatizálásában számít orosz beruházók érdeklődésére. Ezen túlmenően közös finanszírozással kezdődhet el az Oroszországot, Bulgáriát és Görögországot érintő Burgosz-Alekszandropolisz olajvezeték megépítése. Vg-összefoglaló-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek