Az Európai Unió gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácsa (Ecofin) elfogadta az értékpapírral és készpénzzel fedezett pénzügyi tranzakciók egységes szabályozását megteremtő direktívajavaslatot. A direktíva fontos eleme a lisszaboni és a stockholmi csúcsértekezleteken kialakított pénzügyi szolgáltatások akciótervének, amely az európai gazdaság versenyképességének fokozását célozza - emlékeztet a Rapid. Frits Bolkestein belső piaci biztos reméli, hogy az Európai Parlament is támogatni fogja a direktívát, amely szerinte hozzájárul majd az európai pénzpiacok nagyobb integrációjához és költséghatékonyságuk javulásához.

A miniszterek tárgyaltak a munkaerő-piaci reformok kérdéséről is, amely a hónap közepén megrendezendő barcelonai EU-csúcsnak lesz az egyik fő témája. Rodrigo Rato, az unió elnökségét jelenleg betöltő Spanyolország gazdasági minisztere jó esélyt lát arra, hogy a csúcson a tizenötök állam- és kormányfői megegyeznek a munkaerőpiac rugalmasabbá tételének módjairól - írja a Reuters.

Franciaország ellenállása miatt azonban az Ecofin nem hozott döntést az áram- és gázipari liberalizációról. Egyedül Párizs ellenezte Gordon Brown brit pénzügyminiszter kompromisszumos javaslatát, amely szerint az energiapiac felszabadítását csak a nagyfogyasztók esetében tennék kötelezővé.

VG-összeállítás