Több, a gazdaság javuló egészségét jelző adatot tettek közzé pénteken az Egyesült Államokban.

Tizennyolc hónapja először növekedést jelez az országos beszerzési menedzserszervezet (ISM, korábban NAPM) átfogó mutatója: februárban a zsugorodást a növekedéstől elválasztó 50-es határ fölé került, nem is kicsivel. A feldolgozói szektor kibocsátását jelző index ugyanis 54,7-re kúszott fel a januári 49,9-ről. A mélypont októberben volt, akkor a mutató 39,8-re zuhant.

Mint hírügynökségi jelentések rámutatnak: az index 4,4 százalékos éves szintű pillanatnyi GDP-növekedési ütemnek felel meg. Mint ismert, a múlt hét második felében meglepetést keltett a tavalyi negyedik negyedéves felülvizsgált GDP-adat, amely az előzetes 0,2 százalékos növekedés hétszeresét - 1,4 százalékosat - mutatta.

Az ISM részindexei közül az új rendelések mutatója meredeken, 7,5 ponttal, 62,8-re emelkedett, s ugyancsak 60 pont fölé került (61,2) a kibocsátási almutató. Ugyanakkor még mindig 50 alatt maradt az árak és a foglalkoztatás részindexe.

Az ugyancsak pénteken közzétett, a fogyasztói bizalmat mérő michigani index a vártnál rosszabbul alakult: a január 93-ról 90,7-re esett vissza. Öt hónapja először mérséklődött az index. Oka a személyes pénzügyi helyzet megítélésének romlása volt.

Ugyanakkor a vártnál nagyobb mértékben, 0,4 százalékkal nőtt a lakossági fogyasztás januárban. A lakossági fogyasztás adja az amerikai gazdasági aktivitás kétharmadát. A jövedelmek is ennyivel nőttek, a megtakarítási ráta pedig 1,8 százalékra emelkedett.

Igaz, hogy a legfrissebb (februárra vonatkozó) adatok szerint mintegy 3,5 százalékkal mérséklődött az új gépkocsik eladása az USA-ban, de az adat sokkal jobb a vártnál. A gépkocsieladásokat a korábbi hónapokban a többi között a nullaszázalékos kamat ösztönözte. (VG)