BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Versenyügy lesz a kenyérdrágítás?

Vizsgálja annak lehetőségét a sütőipari érdekképviselet, hogy a versenyhivatalhoz fodul a kereskedelmi láncok gazdasági erőfölénnyel való visszaélése miatt. Az üzlethálózatok az év eleje óta nem fogadják el a pékek 10-12 százalékos áremelési törekvését, sőt több helyütt akciókat kezdenek.

Tönkretehetnek számos sütőipari vállalkozást a kereskedelmi láncok, mert az év eleje óta semmit sem fogadtak el a pékek 10-12 százalékos áremelési kezdeményezéséből - nyilatkozta lapunknak Marton István, a Magyar Pékek Ipartestületének (MPI) elnöke. Mint a Világgazdaságnak elmondta: egy átlagosnak minősülő, 20 fős létszámmal működő üzem költségei mára havi 600 ezer forinttal nőttek. Ennek elsődleges oka az 50 ezer forintos minimálbér és az energiaköltségek folyamatos emelkedése. Mivel az üzlethálózatok az átadási árak növelését nem ismerték el, a pékek most tavalyi szerény nyereségüket "adják át" a kereskedőknek. Ezért több helyütt teljesen le kell mondaniuk a szükséges fejlesztésekről is - sorolta a problémákat az elnök.

Egyes láncok, így például a CBA vezetői azt közölték az MPI-vel, hogy az áremelési egyeztetéseket a húsvét utáni időszakra (áprilisra) kívánják időzíteni. Marton szerint addig több helyütt az árak szinten tartásáról sem lehet szó, mert egyes üzlethálózatok márciusban 10 százalékos árengedményes akciót kényszerítenek a pékekre. Ennek nyomán a fehér kenyér 115 forintos körüli sütőipari átadási ára - figyelembe véve az egyéb kereskedelmi költségeket is - kilónként 100 forint alá csökken, holott mára 124-132 körüli áraknak kellett volna kialakulniuk. Ez utóbbi a sütőipari számítások szerint a boltokban 165-170 forintos kilónkénti fogyasztói árat jelentett volna.

Az üzlethálózatok magatartása ma már arra utal, hogy visszaélnek gazdasági erőfölényükkel - véli az érdekképviselet. Az MPI Békés megyei szervezete a napokban felkérte az ipartestületet, forduljon a Gazdasági Versenyhivatalhoz. Az MPI megkezdte a jogi előkészületeket az ügyben - közölte Marton.

A sütőipar eredetileg már január 1-jétől érvényesíteni akarta 10-12 százalékos áremelési elképzeléseit. A drágítás kezdeti időpontja a sorozatos egyeztetések után február 4-re módosult, de a pékek szerint a kereskedők a megállapodásokat az utolsó pillanatban visszamondták. Ezután újabb egyezségek születtek arról, hogy a drágulás március 4-től, azaz mától indul meg. Mivel azonban ez is meghiúsult, az általános árnövelés lehetséges időpontja húsvét utánra tolódott.

A kereskedőknek nem érdekük, hogy a sütőipari vállalkozások tönkremenjenek - reagált lapunknak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Hozzátette: az üzletláncok sem vitatják a gyártók többletköltségeit, és ezt a reális mértékben előbb-utóbb el is ismerik. A drágításnak az szab határt, hogy a várható idei inflációt jóval meghaladó árnövelést a piac nem bírná el. A pékek a valószínűsíthető fogyasztói árindexnél nagyobb áremelési szándékot jelentettek be - emlékeztetett a főtitkár.

A drágítást az is nehezíti, hogy a sütőipari termékek jelentős része alapvető, fogyasztói szempontból érzékeny élelmiszernek számít. Ezért a kereskedők az árakat itt csak óvatosan változtathatják. Fő szempontjuk az, hogy kisebb áremeléssel minél több árut adjanak el. Vámos szerint végső soron ez a sütőipar érdeke is, mert a költségek nagyobb termékmennyiség között oszlanának meg.

Hazafi László

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.