A szerb kormány vasárnap letartóztatási parancsot adott ki a Milosevics-rezsim négy magas rangú politikusa ellen, a hágai Nemzetközi Törvényszék által szabott március 31-i határidő lejártáig azonban egyetlen személyt sem adtak ki - jelentette a BETA hírügynökség. A letartóztatási parancs végrehajtása a rendőrség hatáskörébe tartozik, és ennek talán csak napok múlva lehet érvényt szerezni. A keresettek között van a volt szerb elnök, Milan Milutinovics, továbbá Szlobodan Milosevics biztonsági tanácsadója, Nikola Sajnovics, harmadikként az egykori jugoszláv katonai parancsnok, Dragoljub Ojdanics, illetve Vlajko Stojiljkovics volt szerb belügyminiszter.

A kialakult helyzetért a jugoszláv szövetségi elnököt okolja a szerb kormányfő. Zoran Gyingyics azzal vádolta az államfőt, Vojiszlav Kostunicát, hogy kibújik a felelősség alól, és a piszkos munkát a szerb kormánnyal akarja elvégeztetni. Kostunica szerint a méltóság fontosabb, mint a dollár.

A késlekedés azzal járhat, hogy az IMF-fel, a Világbankkal, a Párizsi Klubbal, az amerikai kormánnyal, az Európai Tanácscsal, a NATO-val (a békepartnerségről szóló) már kidolgozott támogatási és együttműködési egyezmények sorra meghiúsulnak. A kiadatási határidő túllépése miatt Washington bármelyik órában bejelentheti egy esedékes, negyvenmillió dolláros segélyrészlet felfüggesztését vagy törlését. Mint a Reuters emlékeztet, Milosevics kiadása után Jugoszlávia rövid úton hozzájutott egy 1,3 milliárd dolláros hitelhez. (VG)