Tovább csökkent az amerikai vállalatok készletállománya februárban. Az amerikai cégek 1133 milliárd dollár értékű készletet tartottak az év második hónapjában, ami 0,1 százalékkal alacsonyabb a januári szintnél.

A piaci optimizmust némileg fékezi, hogy a vállalatok készletei már sorozatban 13. hónapja csökkennek, ami azt mutatja, hogy a gazdasági társaságok még mindig óvatosak rendeléseikkel, nem mernek komolyabb kockázatot vállalni. A készlet/eladási ráta, amely azt méri, hogy mennyi idő alatt fordul meg az áru egy vállalatnál, a januári 1,37-ról februárra 1,38 hónapra emelkedett.

Igaz, a készletek apadásában a tavalyi utolsó negyedéves erős fogyasztói keresletnek is nagy szerepe volt. A mostani alacsony raktárszint ugyanis inkább azt mutatja, hogy a vállalatok nem építették fel a korábbihoz hasonló készletállományaikat.

Szektorokra bontva még érdekesebb a helyzet. A termelőiben 0,4, a nagykereskedőknél 0,7 százalékkal fogytak a készletek. Az egyetlen kedvező változást a kiskereskedők jelentették, az ő készleteik 0,7 százalékkal nőttek (közöttük is kiemelkedő volt az autókereskedők 2,6 százalékos növekedése).

A mostani készletszint azonban még így is nagy súlyt képvisel majd a GDP-adatokban. A Bank of Tokyo-Mitsubishi szakértője szerint ha a vállalkozásoknak a most véget ért negyedév végén sikerült megtartaniuk az év végi készletszintet, akkor az már önmagában 4 százalékponttal növeli a GDP-t. Ami, ha figyelembe vesszük az idei első negyedéves 4,2 százalékos GDP-növekedési becsléseket, megmutatja, hogy nem minden rózsaszín az amerikai gazdaságban sem. (VG)