A gazdasági minisztérium által szabott tegnapi határidőre nem született megállapodás a német gázipar szereplői között a hálózatokhoz való hozzáférés megkönnyítéséről és olcsóbbá tételéről. Werner Müller gazdasági miniszter július végéig adott haladékot az alku megkötéséhez. Ha addig sem jön létre a megállapodás, a kormány megkezdi egy szabályozó hatóság felállításának az előkészületeit, amely 2003. január 1-jén kezdené meg munkáját.

A német gázipar elvben teljes mértékben nyitott a verseny előtt, ám az új belépők kemény korlátokról panaszkodnak. Az EU-ban egyedülálló módon a piaci hozzáférés feltételeit nem egy versenyt felügyelő hatóság, hanem az iparági szereplők határozzák meg. A verseny élénkítését célzó megállapodás megkötését a kormány a többi uniós tagállam nyomására szorgalmazza - emlékeztet a Reuters.

A fogyasztók és a gázcsövek tulajdonosainak képviselői között zajló tárgyalásokon egyelőre áthidalhatatlannak bizonyultak a hálózathasználati díj kiszámítása terén fennálló nézetkülönbségek. A nagyfogyasztóknak azt sem sikerült elérniük, hogy felmentést kapjanak a helyi hálózatok használatára kivetett kötelező díj megfizetése alól.

Az alku megkötésének kudarca kétségessé teszi, hogy az energiaszektorról készülő törvénytervezetbe bekerülnek-e egyáltalán piaci hozzáférésről rendelkező szabályok, holott az árampiaci megállapodások lényegesen kielégítőbbek. (VG)