Az izraeli kormány háborús jövedelemadó kivetését fontolgatja - értesült a Haarec -, hogy ellensúlyozza a recesszió és a palesztin területeken folytatott tisztogató hadműveletek kiterjesztése miatt növekvő költségvetési hiányt. A bevételek már eddig is 1,48 milliárd dollárnyival (7 milliárd sékellel) elmaradtak a 2002-es költségvetésben tervezettek mögül.

A Reuters emlékeztet rá, hogy a büdzsé hiányának pótlásáról folytatott, késhegyig menő kormányzati viták miatt hat hetet késett a költségvetés elfogadása. A végső változatban a GDP 3 százalékára tették a hiányt, ennek teljesítéséhez azonban további több milliárd sékellel kell majd még csökkenteni a kiadásokat, amelyek már így is 6 milliárddal maradnak el az induló tervezet 254,8 milliárdjától. Elemzők szerint a hiány valójában a GDP mintegy 6 százalékára fog felkúszni, a 2001-es év 4,6 százaléka után.

A palesztin intifáda és a rá válaszoló izraeli megtorlás mindkét entitás gazdaságának súlyos károkat okoz - írja a Sunday Business Post című ír lap tel-avivi tudósítója. Izraelnek a 2000 szeptemberében kirobbant felkelés több mint 4 milliárd dollár gazdasági kárt okozott. A kormány eladósodottsága 2001-ben 5,9 százalékkal, 93 milliárd dollárra emelkedett, s elérte a GDP 96 százalékát. A GDP elemzők szerint az idén nem nő, vagy egy százalékkal szűkül is. Egyedül az idegenforgalom 60 százalékos veszteséget könyvelhet el, a szállodások már eddig is 10 000 alkalmazottat bocsátottak el, további 5000-re vár hasonló sors. Erőteljesen csökkent a külföldi befektetők aktivitása: az idei első negyedévben 110 millió dollár áramlott be, szemben a tavalyi első negyed 4,5 milliárdjával, ami már maga is 60 százalékos csökkenés volt 2000 azonos időszakához képest.

A Palesztin Hatóság csődközelbe került: a múlt héten az egész pénzügyi szektor beszüntette működését, a bankok zárva, a kifizetéseket nem folyósítják; az üzletemberek külföldre menekítették pénzüket. A határok lezárása jóvátehetetlen reálgazdasági károkat okoz. (VG)