A G7 országai hajlandók a szegény államoknak adott hitelek egy részét adományra váltani - derült ki a pénzügyminiszterek hét végi tárgyalásairól kiadott közleményből. Továbbra is aggasztónak tartják Argentína és bizonyos mértékig Japán pénzügyi helyzetét, de a világgazdaság állapotával egészében elégedettek. Az USA, Nagy-Britannia, Japán, Német-, Francia- és Olaszország, valamint Kanada pénzügyminisztere a kanadai Halifaxban a G7-nek a hónap végén esedékes csúcsértekezletét készítette elő, amelynek napirendjére a növekedés ösztönzését, a szegénység felszámolását, a terrorizmus elleni harcot és a közel-keleti béke ügyét vették föl - értesült a Bloomberg.

Ami a hitel/adomány cserét illeti, a pénzügyminiszterek azt javasolják, hogy a Világbank által az IDA, a nemzetközi fejlesztési ügynökség révén a legszegényebb országoknak, különösen az afrikaiaknak a jövőben juttatandó kölcsönök 18-21 százalékát alakítsák át adománnyá. Érvelésük szerint az IDA-segélyek hozzájárulhatnak az adósságterhek csökkentéséhez, ezzel ahhoz is, hogy idővel magánberuházások váltsák fel őket. George Bush amerikai elnök eredetileg 50 százalékos adományarányt tartott volna helyesnek, mert - mondta - nincs értelme úgy hitelezni nekik, hogy csak a terheik nőjenek. A 18-21 százalékos javaslat így az amerikai és az európai álláspont közötti kompromisszumnak tekinthető - írja a Reuters, amely szerint a konstrukció az eddig felhalmozott adósság elengedését is ösztönzi.

Április óta a G7 országainak a gazdasága megerősödött - állapítja meg a közlemény -, a jövő kilátásai biztatók. A kanadai gazdaság 6, a világgazdaság motorjának tekintett amerikai 5,6 százalékkal növekedett éves összehasonlításban az első negyedben, míg az euróövezet referenciaadata 0,9 százalék volt. Paul O'Neill amerikai pénzügyminiszter szerint országa GDP-növekedése az év végére 3,5-3 százalék körül stabilizálódik majd, s remélhető, hogy a világgazdaság is visszatér a 3 százalék fölötti éves növekedéshez. Japán és a kisebb európai országok aggályukat fejezték ki a dollár gyengülése miatt, de a francia és a német pénzügyminiszter ezt nem tartotta problematikusnak.

vg-összeállítás