A kormány által a jegybanktörvény módosítására beterjesztett indítvány elfogadása Járai Zsigmond jegybankelnök szerint csorbítaná, de nem szüntetné meg az MNB függetlenségét. László Csaba pénzügyminiszter viszont úgy gondolja, hogy az előterjesztés nem érinti a jegybanki függetlenséget. Ez utóbbira nézve az uniós joganyag nem tartalmaz részletes előírásokat.

A jegybank elnöke és a pénzügyminiszter tegnap a Magyar Televízió reggeli műsorában folytatta már az elmúlt napokban megkezdett polémiáját a beterjesztett törvénymódosításról. Járai Zsigmond kijelentette: a törvénymódosítás elfogadása sem zavarná meg az MNB-t fő céljának, az infláció csökkentésének, a forint stabilitásának elérésében. Ugyanakkor a jegybanki függetlenség csorbításának minősül véleménye szerint, hogy egy olyan felügyelőbizottságot kívánnak felállítani az MNB-ben, amelynek négy tagját az Országgyűlés választaná, kettőt pedig a pénzügyminiszter jelölne ki. László Csaba szerint a felügyelőbizottság felállítását indokolja az is, hogy a társasági jogban a belső ellenőrzés szervezete sohasem a menedzsment, hanem a tulajdonosok hatáskörébe tartozik. Hangsúlyozta továbbá: kifejezetten rögzítették a törvényjavaslatban, hogy a felügyelőbizottság a monetáris politikával és annak a jegybank gazdálkodására való hatásával nem foglalkozhat.

Varga Mihály, a Fidesz gazdasági kabinetjének vezetője tegnap azt a véleményét hangoztatta: nyilvánvaló, hogy az MSZP más jegybankelnököt és más monetáris politikát szeretne, ezért teszi meg az első lépéseket a jegybank mozgásterének korlátozására.

Időközben az Európai Bizottsághoz is eljutottak a kormánynak a költségvetési törvény módosítására vonatkozó javaslatai - közölte az MTI-vel egy bizottsági illetékes. Pedro Solbes pénzügyi biztos szóvivője megjegyezte, hogy brüsszeli értékelés szerint a tavaly elfogadott magyar jegybanktörvény összhangban van az uniós joganyaggal. Az új kormány nagyfokú együttműködési készséget tanúsított, amikor a költségvetési törvény módosításával kapcsolatos javaslatait nem hivatalos konzultációk céljából a bizottságnak is eljuttatta - fűzte hozzá. A bizottság szakértői egyelőre azt vizsgálják, lenne-e egyáltalán bármilyen kihatásuk a módosításoknak az uniós jog magyarországi átvételére és alkalmazására. A szóvivő szerint informális konzultációkról lévén szó, Magyarország nem köteles figyelembe venni az esetleges brüsszeli észrevételeket. A jegybankok függetlenségére nézve az uniós joganyag nem tartalmaz részletekbe menő előírásokat. E tekintetben csak az alapszerződés vonatkozó rendelkezései, valamint az Európai Központi Bank alapszabályzata tekinthető irányadónak. Ezek viszont meglehetősen általánosak, így kétségek esetén általában csak jogi szakértők tudják eldönteni, hogy például egy nemzeti jegybanktörvény összhangban áll-e velük - mondta a szóvivő. (Jegyzet a 20. oldalon)

VG-összefoglaló