A forint az elkövetkező néhány évben mindenképpen erősödni fog, függetlenül attól, hogy a kormány azt szeretné-e vagy sem, közölte Járai Zsigmond hétfő este egy osztrák-magyar közös rendezvényen Bécsben.

A jegybank elnöke vélhetően reálfelértékelődésről beszélt, amire lehet számítani, kommentálta lapunknak a kijelentést Zsoldos István, a CA IB makroelemzője. A kelet-közép-európai régióbeli felzárkózó gazdaságokban jól megfigyelhető volt ez a jelenség az elmúlt tíz évben. A térség országaiban a fejlett gazdaságokét meghaladó ütemben nőtt a termelékenység, ami a működőtőke-beáramlással stabil reálfelértékelődést okozott. Ez folytatódhat az elkövetkező években.

A PM-ben is reálfelértékelődésre számítanak a közeljövőben, közölték lapunkkal. A jegybank és a PM álláspontja látszólag egyezik, ám ez változhat. Ha a forint ismét a sáv széléhez közelít majd, az MNB szükségesnek érezheti a sáv eltolását vagy további szélesítését, mivel a jegybank elsődleges célja az infláció leszorítása.

A kormány korábban jelezte: 2006-ig nem tervez változtatást a sávban. Ha a forint tartósan a sáv erős széléhez tapad majd - mint a sávszélesítés előtt -, akkor hasonló helyzet alakulhat ki az MNB és PM között, mint Surányi György és Járai Zsigmond között, amikor az előbbi volt a jegybank elnöke, az utóbbi pedig a pénzügyminiszter. (VG)