Megszületett Magyarország legerősebb politikai mozgalma - jelentette ki Orbán Viktor. A volt miniszterelnök a hivatalosan ugyan - éppen a felülről szervezettség látszatát elkerülendő is - polgári körök találkozójának nevezett rendezvényen szólalt fel vasárnap, ám beszédében már ő maga is "Hajrá Magyarország mozgalomként" tett említést a civil szerveződésről. Az exkormányfő a Margitszigeten elmondta, több mint 7500 kör jelentkezett már be a Fidesz által üzemeltett demokrácia- (telefon)vonalakra. Ezek egy részére a jövőben tényleges politikai szerep is vár: több száz település van, ahol a polgári oldal pártjai nem tudnak jelöltet állítani, így Orbán Viktor arra kérte a jelenlevőket, ahol ez a helyzet, ott a polgári körök állítsanak polgármester-, illetve képviselőjelölteket. A volt miniszterelnök által sorolt egyéb feladatok között ismét szerepelt a "nemzet másik nyilvánosságának" megteremtése: mint mondta, a korábbi, egyes újságok előfizetésére felhívó beszéde óta "lapjaink izmosodnak, jó esély van arra, hogy fél év alatt ledolgozzuk ötvenéves hátrányunkat".

A médiahelyzet külön alcímként szerepelt a Fidesz elnökségének a párt szombati kongresszusának ülésére készített beszámolóban is, mely megállapítja: "a Fidesz 1993 óta ? folyamatos médiaellenszélben kénytelen hajózni. ? A magyar sajtó orgánumai, illetve munkatársai nagy részének ? baloldali elkötelezettsége és a polgári Magyarországgal szembeni ellenszenve 1990 óta még soha nem mutatkozott meg olyan szemérmetlen nyíltsággal, mint ? a kampányidőszakban." A pártvezetés Pokorni Zoltán elnök által ismertetett és az egyben az elnökség megerősítését jelentő bizalmi szavazáson elfogadott beszámoló nem tartalmazott új elemeket: az értékelés szerint a párt az MSZP és az SZDSZ - a sajtó által megtámogatott - példátlan negatív kampányának köszönhetően veszítette el a választásokat.

A kongresszuson és a vasárnapi mozgalmi rendezvényen egyaránt Orbán Viktor értékelte az új kormány létrejötte óta kialakult helyzetet: mint mondta, a kabinet szándékosan rontja a forintot, növeli az inflációt, az ez ellen fellépni kívánó jegybankot pedig durva támadások érik. Szerinte bebizonyosodott: a baloldali győzelemmel a pénz- és a nagytőke alakított kormány, Magyarország államformája köztársaság helyett részvénytársaság lett. Meglátása szerint a Medgyessy-kabinet az EU-s mezőgazdasági támogatásokat is cégeknek juttatná, ez is indokolta a Nemzeti Földvédelmi Munkacsoport létrehozását. (DG)

munkatársunktól