Ez év márciusának végén megközelítőleg 161 ezer kiskereskedelmi üzlet működött Magyarországon. Ez 3700-zal több, mint egy évvel korábban,

vagyis folytatódott a lassú hálózatbővülés. A mérséklődő növekedési ütem ugyanakkor szemmel látható: 1999-ben minden egyes negyedév végén átlagosan 4 ezerrel volt több üzlet, mint az előző három hónapos időszak utolsó napján. Ugyanez a szám 2000-ben 2300, tavaly pedig 1700 volt. Az idén az első negyedév során pedig már csak 419-cel nyitottak több üzletet, mint amennyit bezártak. Igaz, az első negyed hagyományosan a gyengébb időszakok közé tartozik.

Az egyéves átlagos bővülés egyetlen területi régióban sem haladta meg az 1 százalékot, a Közép- és Dél-Dunántúlon viszszaesést regisztrált a Központi Statisztikai Hivatal. Az üzlettípus szerinti bontás azt mutatja, hogy az élelmiszerboltok száma egy év során csökkent, a legnagyobb mértékű (3,2 százalékos) pozitív változás az iparcikk jellegű vegyes kiskereskedelemmel foglalkozó üzletek számában következett be. (VG)