Tizenhárom ügyben fejezte be a vizsgálatot, s tíz ügyben tett feljelentést múlt év októbere óta a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi). A vizsgálatok együttesen közel ezermilliárd forint felhasználásáról folytak, amelyből a feljelentések 70 milliárd forintnyi költségvetési pénz elköltését érintik. A hivatal az elmúlt hónapokban a Magyar Fejlesztési Bank, valamint a tulajdonában lévő Nemzeti Autópálya Rt., a Magyar Követeléskezelő Rt., a Defend Security Kft., a Bizományi Kereskedőház és Záloghitel Rt. eladása, a 12 állami agrárcég privatizációja, a Hungexpo Kft. és Konzumbank Rt., továbbá az Országimázs Központ működése, a Széchenyi-terv pályázati rendszere, a martinsalakos házak ügye, az állami kezességvállalások és a 2002-es országgyűlési választások pénzügyi lebonyolítása kapcsán már befejezte a vizsgálódást.

Ezeken túlmenően a Magyar Posta Rt. tevékenysége és a Tetra-rendszer bevezetése, valamint a munkaerő-piaci alap finanszírozása, a Nemzeti Színház építése, továbbá a Belügyminisztérium tulajdonában lévő gazdasági társaságok létrehozása kapcsán indított vizsgálatok lezárása az elkövetkező hetekben várható - közölte Monostori Lajosné, a Kehi elnöke tegnapi tájékoztatóján. A hivatal megállapítása szerint a vizsgált ügyekben többször sérült a felelős vagyongazdálkodás elve, kikerülték a közbeszerzési törvényt, s ezzel több esetben jelentős vagyoni hátrányt okoztak. A feljelentések többsége az MFB tulajdonában álló cégekkel hozható összefügésbe, s a Kehi legtöbbször hűtlen, illetve hanyag kezelés, néhány esetben csalás, jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, illetve köz- és magánokirat hamisításának gyanúja miatt fordult az ORFK-hoz.

A Kehi álláspontja szerint - egyebek mellett - a közbeszerzési törvényt a nagyobb nyilvánosság biztosítása, az MFB-ről szóló törvényt a bank támogatásközvetítő feladatainak felülvizsgálata, míg az államháztartási törvényt az egyedi kezességvállalásokkal kapcsolatos előírások szigorítása érdekében indokolt módosítani. A hivatal az érintett szervek jelenlegi vezetőinek javasolta: kezdeményezzenek kártérítést, s az igényeket szükség esetén polgári peres eljárás útján érvényesítsék. (NIG)