Április 20-ig kérhetnek állami támogatást azok az önkormányza-tok, amelyek saját költségveté-

sükből nem tudják fedezni a megemelt közalkalmazotti béreket - tudta meg a Világgazdaság a Belügyminisztérium (BM) politikai államtitkárától. Pál Tibor elmondta: hogy addig is elkerülhessék a likviditási gondokat, az érintett helyhatóságok február

5-ig előleget igényelhettek, de ahol csak később fogadják el a költségvetést, ott március 5-ig még van erre lehetőség.

A pénzügyi tárca előzetes adatai szerint várhatóan mintegy 600 településen a saját forrásokkal együtt sem lesz arra elég pénz, hogy a tavaly szeptembertől megemelt közalkalmazotti béreket ebben az évben is kifizessék. Elsősorban kisebb településeken lehet erre számítani, ahol sok önkormányzati intézmény van, s így sok közalkalmazottat foglalkoztatnak. A költségvetési törvény vitája során ezért az Országgyűlés létrehozott egy a hiány pótlására szolgáló, 3 milliárd forintos keretet.

Az előzetes számítások alapján határozták meg a 3 milliárd forintot, de nem lehet pontosan tudni, valójában hány önkormányzat kér majd, s mekkora támogatást - fejtette ki az államtitkár. A keret felülről nyitott, tehát a jogosan igénylők mindenképpen megkapják a szükséges öszszeget. Az április 20-i határidő jogvesztő: függetlenül attól, hogy igényeltek-e előleget, a helyhatóságoknak addig mindenképpen be kell küldeniük az adatlapokat a területi államháztartási hivatalokba. A pénzügyminiszter május 31-ig dönt a támogatásról, a BM pedig a júniusi nettó finanszírozás keretében intézkedik annak folyósításáról.

Az önkormányzati finanszírozás anomáliáit mutatja, hogy évről évre egyre több az önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került település, amely a központi normatívákból, illetve saját bevételeiből kötelező feladatait sem tudná ellátni. Tavaly már a magyar helyhatóságok több mint harmadának, csaknem 1300 önkormányzatnak kellett pótlólagos központi pénzeket folyósítani. A kiegészítő támogatás igénylésének határideje szintén április 20-a. A kétféle igénylés elbírálását összehangolják. A működéshez szükséges támogatásokról júliusban születik döntés. Addigra a béremelések kifizetéséhez szükséges összeget már odaítélik a rászoruló önkormányzatoknak. Így a hiányt nem lehet kétszer elszámolni, kiszűrhetők az átfedések.