Az októberi, 1,4 százalékos prognózis után tegnap 0,5 százalékra mérsékelte a német gazdaság várható növekedési ütemét a vezető kutatóintézetek elemzőiből álló "hat bölcs" fóruma. A gazdasági növekedés legkorábban az év második felében kaphat újult erőre az eurózóna legnagyobb piacán, annak mértéke azonban az idén még meglehetősen szerény lesz. Az ország GDP-je tavaly 0,2 százalékkal nőtt.

Az intézetek egyetértettek: az ország költségvetési hiánya elérheti a GDP 3,4 százalékát, meghaladva az eurózóna tagországai számára előírt 3 százalékos felső limitet. A deficit tavaly 3,6 százalékon állt. Az elemzők középtávon reálisnak látják a kiegyensúlyozott mérleg megvalósítását, ám ez nem a bevételi, hanem a kiadási oldal átszervezésével biztosítható. A jóléti kiadások visszafogása, a munkaerőpiac liberalizálása egy átfogó reformnak csak az első lépései. A helyzetet nehezíti, hogy e reformok megvalósítását az ellenérdekelt felek aktív lobbitevékenysége már eddig is akadályozta. Az ország legjelentősebb felvevőpia-cainak számító többi uniós gazdaság és az USA talpra állása az export serkentésén keresztül lényegesen segítene a folyamaton - vélik a bölcsek. Az euró év eleje óta tartó árfolyam-emelkedése közel 5 százalékot drágította az exportot. Az euró/dollár kurzus az idén már stabil marad.

A növekedés legkorábban a második fél évben indulhat be, ám lendülete várhatóan még jövőre is visszafogott lesz. A jövő évi GDP-dinamikát 1,8 százalékosra prognosztizálják. Valószínűsíthető, a munkanélküliség szintje is meghaladja az idén várt 4,14 milliósat, az intézetek annak értékét 4,45 millióra jósolják. A jövő év várhatóan a mutató további emelkedését hozza majd, 4,5 millió fő körüli érték tűnik valószínűnek. Tavaly a kormányzat 5,6 milliárd euróval kellett kiegészítse a munkanélküliek segítésére egyébként rendelkezésre álló keretet, ezt a költséget az idei évben nullára tervezték.

A hatékony stimuláció érdekében az intézetek a közeli hetekben az EKB újabb, 50 bázispontos kamatcsökkentésére számítanak. (LG)