Napjainkban is iparvárosnak minősül a nyolcvanas években a bányászat mellett a hazai nehézipar más ágazatainak is jelentős mértékben otthont adó, 33 ezres lélekszámú Ajka. A város gazdaságát az elmúlt évtizedben jelentős változások jellemezték, amelyek a korábbi domináns iparágak gyökeres átalakítását hozták. A település ma korszerű ipari parkkal rendelkezik, ahol elsősorban kis- és középvállalkozások tevékenykednek. A jelentős számú munkaerőt is foglalkoztató nagy cégek letelepedése még várat magára. A térség korábbi négy bányaüzeme közül ma már csak egy termel. Ennek készlete a becslések szerint 7-10 évig tart ki. Várhatóan addig marad fenn a településen a bányászat.

Ajkán mintegy másfél évtizede még 18 ezer munkahely volt, jelenleg ez az adat 13 ezer körüli. A bányászat sorvadását, a nehézipar sokkhatásszerű átalakulását a mai napig nem tudta más domináns ipar telepítésével, jelentős számú munkahely létesítésével ellensúlyozni a város.

Ebben az is szerepet játszik, hogy a település rosszul megközelíthető. Az egyetlen nagyobb főútvonal, a 8-as fejlesztése egyre várat magára, így a várost elkerülik a nagybefektetők. Ugyanakkor Ajka infrastruktúrával jól ellátott, korszerű ipari parkkal rendelkezik.

A kevés munkahely miatti ingázást, a lakosság fiatalabb rétegeinek elvándorlási tendenciáját munkahelyteremtő programmal, valamint egyetemi szintű szakképzés megvalósításával szándékozik visszafordítani a város vezetése. Az idén szeptembertől a Veszprémi Egyetem kihelyezett tagozata kezdi működését Ajkán, pénzügyi, számviteli és informatika szakon. A jelenlegi mintegy kétezer munkanélküli elhelyezkedési gondjait pedig a négy év alatt 1000-1200 új munkahely létesítését célzó támogatási rendszerrel szándékozik megoldani az önkormányzat.