Május utolsó két hetében visszatérő jelleggel rendezi meg az ajkai napokat a város. A rendezvénysorozat olyan állandó programokat vonultat fel, mint a májusfaállítás, ami már a hónap elején megtörténik, valamint egy nemzetközi kiállítás és vásár. Ennek sajátos jellegét ez idő tájt igyekszenek kialakítani.

Az idei kiállítás és vásár az energiát állítja középpontjába. A tematika az energiafelhasználás olyan területeit mutathatja meg, mint a takarékosság, vagy az alternatív felhasználások. A rendezvény konferenciákat, kiállításokat, termékbemutatókat is felvállalhat. Az önkormányzat az eseményt rangos, nemzetközi hírű "produkcióvá" fejlesztené.

Az ajkai napok programjai között évről évre szerepel a nyugdíjasok napja. Az idén ez a korábbi évekhez képest annyiban bővül, hogy megyei nyugdíjas-találkozónak ad teret a város. (Ajkán jelenleg 14 nyugdíjasklub működik.) A rendezvénysorozat másik visszatérő eseménye a Bakony Néptáncfesztivál, amely az idén tizedik évfordulójához érkezik. A fesztiválnak 14-15 résztvevője volt az elmúlt években, köztük külföldiek is, elsősorban Ajka testvérvárosaiból. Az ajkai napokon minden évben szerveznek színházi bemutatót, és a filmnek is megvan a maga helye. Képzőművészeti kiállítások ugyancsak a rendezvénysorozat részét képezik. (VG)