A bentragadt külföldi államadósságokat kezelő Pénzügyminisztérium a béke megteremtése után minél gyorsabban tárgyalásokat szeretne az új bagdadi vezetéssel Irak Magyarország felé fennálló államadósságának rendezéséről - közölte lapunkkal Csák Csongor, a PM helyettes szóvivője. Magyarország érdeke a gyors eredmény elérése. Ugyanakkor felhívta a figyelmet: még nem aktuális a kérdés, hiszen zajlik a háború Irakban. Itthon kormánydöntés kell a megállapodáshoz.

Irak a nyolcvanas évek közepéig halmozott fel államadósságot Magyarországgal szemben, ki nem fizetett szállításokból. A dollárelszámolású tartozás mintegy 150 millió, plusz kamatai. A rendszerváltás után Budapest több kísérletet is tett az adósság kérdésének rendezésére, ám még az egyeztetésig sem igen sikerült eljutni.

Nem csak Magyarországon, más, Irakkal szemben követeléssel rendelkező országban is lassacskán napirendre kerül a kérdés. Irak több tíz milliárd dollárral tartozik különböző hitelező országoknak a mellett, hogy Kuvait 200 milliárdot követel az Öböl-háború alatt és előtt Irak által okozott károk fejében. Térségünkből a többi között Csehországnak is adósa Irak. Prága álláspontját Bohuslav Sobotka pénzügyminiszter tolmácsolta a minap Washingtonban: nem hajlandó elengedni az adósságot. Igaz, hozzátette: ha az USA által az iraki újjáépítésben való részvételre felkért nemzetközi szervezetek felvetik, Prága foglalkozik majd a kérdéssel. (NVZs)