Az uniós tagságra való felkészülés jegyében a cseh kormány törvénytervezetet terjeszt elő a nyugdíjalapok külföldi befektetései előtt álló akadályok leépítésére. Az euró mielőbbi bevezetése végett a pénzügyminiszter látványos deficitcsökkentő program végrehajtására készül.

A nyugdíjalapok befektetéseinek tervezett liberalizálásáról a Reuters azt közölte, hogy az eszközöket kezelő menedzserek a jövőben az OECD-térség egészében vásárolhatnak majd kötvényeket és részvényeket. A törvénytervezet fogalmazóinak merészségére jellemző, hogy a származékos ("derivatív") ügyleteket is engedélyeznének az alapoknak, amelyeket köztudottan a legkockázatosabb befektetési módok egyikeként tartanak számon. A terv külön érdekessége, hogy olyan időben nyitja meg az utat a pénzek külföldre való kihelyezése előtt, amikor a legjobban felkészült nyugat-európai és észak-amerikai alapok is gyenge hozamok tudomásulvételére, gyakorta pedig veszteségek elkönyvelésére kényszerülnek.

A cseh nyugdíjalapokban 2 milliárd dollárnak megfelelő öszszeg van, amelyet főleg ottani államkötvényekbe fektettek be, miután a helyi részvénypiac meglehetősen szűk, és nem kínál vonzó hozamokat. A Reuters által idézett, Prágában tevékenykedő elemzők üdvözölték a tervet, amelynek nyomán csökkenne a kereslet az állampapírok iránt, s ez végső soron mérsékelné a kormány költekezési hajlamát.

A pénzügyminiszter egyúttal olyan terven is dolgozik, amelylyel 2006-ig 3,7 százalékra lehetne mérsékelni a deficit/GDP-mutatót, mégpedig úgy, hogy közben a jelenleg 31 százalékos vállalati nyereségadót először 28, később pedig esetleg 25 százalékra mérsékelnék. A Bloomberg hírügynökség a deficitcsökkentő terv kapcsán utal a kormányzó szociáldemokraták és koalíciós partnerek közötti feszültségre, ami meghiúsíthatja az egységes valuta 2007-re tervezett bevezetését, és a váltás időpontját akár 2010-re is kitolná.