Óriási mértékben, 18,8 százalékkal esett vissza az építőipar teljesítménye februárban az előző évi szinthez viszonyítva. A Központi Statisztikai Hivatal a sokkszerű termelés-visszaesést elsősorban a rendkívül kedvezőtlen időjárással magyarázza, de az egy évvel korábbi, néhány nagy értékű beruházás miatti magas bázis is közrejátszik benne. Ez utóbbi csak a 12 havi indexet befolyásolja, az előző hónaphoz viszonyított 19 százalékos visszaesésben ilyen statisztikai hatás nem játszik szerepet. Ez kizárólag a hideg tél végének és esetlegesen valamiféle trendszerű változásnak az eredménye lehet.

Ám egyelőre lehetetlen megállapítani, milyen mértékben felelnek a visszaesésért a szezonális változások, illetve az építőipari konjunktúra csökkenése. Ha kizárólag az előzőről van szó, akkor a következő hónapokban látványos emelkedésre számíthatunk, hiszen nem csak a trendhez való visszatérés, a tél végi kimaradás ledolgozása is várható.

Az időjárás mellett más tényező is felelhet a teljesítménycsökkenésért. Már 2002 végén is fokozatosan gyengülő teljesítményt nyújtott az év sikerágazata, januárban pedig látványos termelés-visszaesést produkált. A növekvő trend "ellaposodása" reálgazdasági hatásokkal is indokolható. A választási időszak végével megszűntek a központi, illetve kormányzati megrendelések, melyek a kiugróan magas keresletet biztosították. Ráadásul a lakásépítések növekedése is lassan abbamarad, erről az építési engedélyek számának alakulása tanúskodik.

Közvetlenebb formában utal a lendület csökkenésére a rendelések alakulása. A teljes rendelésállomány még nem alacsony, de az év első két hónapjában 35 százalékkal kisebb értékben kötöttek új szerződéseket, mint 2002 azonos időszakában. Különösen az épületekre vonatkozó megrendelések estek vissza.