Újból csökkenteni készül a hat vezető gazdaságkutató intézet a német hazai össztermék idei növekedési előrejelzéseit - értesült a Reuters, amely szerint az intézetek holnap teszik közzé legújabb becsléseiket. Az idén átlagosan 0,5-1,4 százalékos GDP-bővülést várnak, jövőre pedig 1,8 százalékosat, amit viszont egyszeri tényezők érvényesülésének tulajdonítanak (2004-ben négy ünnep is hét végére esik). A tavalyi GDP-növekedés alig 0,2 százalékos volt (kilencéves mélypont), a 2001-es 0,6 százalék után. A kormány idei hivatalos növekedési előrejelzése egyszázalékos, de általános a feltételezés, hogy a hónap folyamán ezt is lejjebb szállítják, különösen, hogy az IMF legutóbb már csak 0,5 százalékos javulást jósolt 2003-ra.

Gerhard Schröder kancellár, aki szívesen vezeti vissza a gyenge gazdasági teljesítményt külső okokra, tavaly például a terrortámadások miatt megrendült amerikai gazdaságra, most azt mondja, az iraki háborúnak a világgazdaságra gyakorolt kedvezőtlen hatása csapódik le Németországon. Állítása szerint ugyanakkor az országot nem fenyegeti recesszió.

Független elemzők szerint a német gazdaság már az iraki háború lehetőségének fölmerülése előtt sem lett volna képes az egyszázalékos növekedésre, azóta pedig éppenséggel fölmerül a recesszió veszélye is, ha a háború elhúzódik. Vállalati vezetők szerint a bajok gyökerét otthon kell keresni, a strukturális terhekben, a túlszabályozásban, a magas munkaerő- és egyéb költségekben. Az IMF arra hívta föl a figyelmet, hogy Németországban a legszigorúbbak a világon a munkahelyvédelmi szabályok. Az utóbbiakkal párosuló magas munkaerőköltségek is hozzájárulnak a 10,6 százalékos munkanélküliséghez és ahhoz, hogy a gazdaság évek óta nem tudja hozni a formáját - mondta Michael Deppler, az IMF európai igazgatója, aki szerint az egész eurózónára vonatkozóan aggasztó a német reformszárny kezdeményezésre való képtelensége.