Az év második felében viszi kormány elé közös álláspontját az euró bevezetésének céldátumáról a Pénzügyminisztérium és a jegybank - mondta László Csaba pénzügyminiszter tegnap, újságírók előtt.

László szerint 2007 vagy 2008 lehet az a legkorábbi dátum, amikor a forintot felválthatja az euró. Előbbihez a 2005-ös, míg utóbbi esetén a 2006-os költségvetésben kell teljesíteni a 3 százaléknál kisebb, GDP-arányos deficit kritériumát.

Magyarország számára nincs lehetőség arra, hogy kimaradjon az euróövezetből, azonban a belépés dátuma az ország kormányának szuverén döntése, annak időpontjára vonatkozóan nincs elvárás Brüsszel vagy Frankfurt részéről - mutatott rá. A magyar fél minél hamarabbi céldátum megjelölésére törekszik, ehhez az euró előszobájának számító ERM-II. árfolyam-mechanizmus akár már a jövő májusi uniós csatlakozást követő hónapokban bevezethető.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az új árfolyamrendszerben rendkívül felerősödnek a leértékelés irányába ható kockázatok. Arra is figyelemmel kell lenni, hogy az euróhoz való csatlakozás menetrendjének kijelölését követően a pálya feladása - akár választási okokból - aránytalanul nagy veszteségekkel járna. A kialakítandó középárfolyamnak versenyképességi, valamint antiinflációs szempontokat is figyelembe kell vennie.

Az euró magyarországi bevezetésének még számos módosító tényezője lehet, például, hogy a jövő májusban csatlakozó többi ország milyen gyorsan vált a közös európai valutára. A mostani állásfoglalások szerint a tíz, jövőre belépő országból hat-hét kívánja minél gyorsabban bevezetni az eurót. (OG)