Magyarországi vállalatot alapít a honvédségi rádióbeszerzéssel összefüggő ellentételezési program lebonyolítására a megrendelést elnyerő Kongsberg Defence Communication AS. A norvég cég magyarországi leányvállalatának bejegyzése folyamatban van, s működésének megkezdését követően hasonló tevékenységet folytathat, mint a Gripen harci repülők esetén a Gripen International budapesti irodája - tájékoztatta lapunkat a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM). A Kongsberg leányvállalatának feladata lesz annak megszervezése, hogy az anyavállalat teljesíteni tudja a magyar kormánnyal szemben fennálló ellentételezési kötelezettségét, azaz a korábban rögzített feltételeknek megfelelő értékű külföldi befek-tetést vonzzon Magyarországra, s érje el a magyar cégek beszállítói és exporttevékenységének növelését.

A katonai URH-rádiók vásárlásáról szóló szerződést a Honvédelmi Minisztérium és a GKM képviselői az idén márciusban írták alá a Kongsberg vállalattal. Ennek értelmében a norvég cég tíz év alatt 9300 harcászati rádiót szállít le a honvédségnek mintegy 36 milliárd forint értékben. Az ezzel egyidejűleg aláírt offsetmegállapodásban a vállalat nettó 180 százalékos ellentételezést vállalt. Ezen belül a befektetéseknek legalább 31 százalékot, 56 millió eurót kell kitenni. Az offset további 31 százalékát magyar vállalkozások beszállításaként kell realizálni, míg a maradék 38 százalékot magyar exporttöbblet formájában kell megvalósítani. A Kongsbergnek az export- és befektetési kötelezettséget hét év, míg a beszállítási előírást kilenc év és tíz hónap alatt kell teljesíteni.

Az ellentételezés keretében konkrét üzletkötés még nem történt, ám a Kongsberg cégalapítása mellett további előkészületek is történtek. A Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. (ITDH) egy olyan elektronikus felületet hoz létre, amelyen azok a cégek regisztrálhatják magukat, amelyek szeretnének bekapcsolódni valamilyen formában az ellentételezés keretében megkötendő üzletekbe. A néhány héten belül megnyíló felületen magukat regisztráló vállalkozások adatait a norvég fél rendelkezésére bocsátják, az üzleti partnerkeresés megkönnyítése céljából. Emellett a hazai vállalkozások közül a Videoton Rendszertechnika Kft. már hosszabb ideje kapcsolatban áll a Kongsberg vállalattal, sőt a rádiótender lefolytatása során együttműködési megállapodást kötött a norvég céggel arról, hogy a Kongsberg bizonyos gyártási lépésekbe a Videotont is bevonná. A cég tájékoztatása szerint jelenleg is folynak az előkészületek arra, hogy saját termeléssel vehessenek részt a Kongsberg egyes termékeinek készítésében. Bár az erről szóló konkrét megállapodás még nem született meg, a tervek szerint a vállalat 2004-től termelne a Kongsberg részére, s a gyártás beindítása várhatóan 100-200 millió forint közötti beruházást igényel majd a Videoton részéről.