Hamarosan több százezer mezőgazdasági termelő kap levélben felkérést arra, hogy alapadatait adja meg, illetve erősítse meg az uniós csatlakozás utáni kifizető ügynökségi feladatokat ellátó Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak (MVH). A gazdák EU-s elvárások szerinti nyilvántartásba vétele - összhangban a kormány korábbi döntésével - októbertől indul. Ennek nyomán a jövő év elejére - több mint 100 millió forintos FVM-es forrásból - úgynevezett új típusú ügyfélregiszter jön létre, amelyre az uniós és nemzeti dotációk felhasználásához lesz szükség.

Az agrártárca 500 ezer termelő nyilvántartásba vételével számol - mondta lapunknak Bokor Péter, az MVH megbízott igazgatója.

Ez azt is jelenti, hogy számos gazdálkodó (elsősorban sok őstermelő) nem lehet alanya a regisztrációnak. Mint ismert, a Magyar Agrárkamara korábban csaknem egymillió mezőgazdasági őstermelőt vett nyilvántartásba, akik jelentős része nem lesz jogosult az uniós támogatásokra. Ennek egyik legfontosabb oka, hogy az EU-s terület alapú dotációk egy hektárnál nagyobb földekre járnak majd, ők viszont ennél kisebb területeket művelnek. Így tehát több százezer őstermelő nem férhet hozzá az uniós pénzekhez a csatlakozás után.

A regisztrációs kérelmet tartalmazó leveleket alapvetően azok kapják meg, akiket eddig az illetékes állami szervek - az agrártárca megyei földművelésügyi hivatali hálózata, az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet és az Agrárintervenciós Központ - valamilyen okból már korábban nyilvántartásba vettek. Az idevonatkozó kormányrendelet értelmében a regisztrációs kérelmek végső soron az MVH-hoz jutnak el. Bokor tájékoztatása szerint októberre - 10-10 fővel - minden megyében megalakulnak a hivatal kirendeltségei is. A termelőknek a nyilvántartásba vétel során nem gazdálkodásukról kell információkat szolgáltatniuk, hanem a későbbi azonosításukhoz szükséges alapadatokat (név, adószám, egyes személyes adatok, székhely) szükséges megadniuk. A visszajuttatott kérelmek alapján a termelők az MVH-nál egy új, állandó regisztrációs számot kapnak, vagyis a későbbiekben nem kell évről évre ismét nyilvántartásba vetetniük magukat.

A hivatal a regisztrációról igazolást állít ki, és egy úgynevezett ügyfélblokk adatlapot is megküld a gazdálkodók számára. Utóbbi a szintén létrehozás alatt álló mezőgazdasági parcellaazonosító rendszerhez (mepar) kapcsolódik, amelyre a terület alapú támogatások (közvetlen kifizetések) felhasználásához és ellenőrzéséhez lesz szükség. A termelőknek tájékoztatást kell adniuk arról, hogy művelt területeik hol (mely blokkokban) helyezkednek el. Ehhez fel kell majd keresniük a polgármesteri hivatalokat (esetleg a falugazdászi irodákat és az agrárkamarákat), ahol az MVH kifüggeszti a települések határáról készült térképhelyes légifelvételeket. Ezeken a termelőknek be kell azonosítaniuk, hogy földjeik mely blokkban, vagyis fizikai határokkal körülvett földterületben találhatók. Ezután az adatlapokra már csak a térképeken feltüntetett blokkszámokat és a várható művelési méreteket kell felírniuk.

Aki az MVH-hoz az ügyfélblokk adatlapot december 20-ig nem juttatja vissza, annak a hivatal a jövő év február-márciusában hiányosan, a blokktérképek nélkül postázza a EU-s dotációk igényléséhez szükséges támogatási csomagot. Önmaga helyzetét nehezíti meg az, aki a mostani regisztrációra nem figyel oda. Ez lehet a helyzet akkor is, ha a gazdák nem vetetik nyilvántartásba magukat. Ennek következménye az lehet, hogy később maguknak kell utánajárniuk saját ügyeiknek, ha dotációkhoz akarnak jutni.