Az inflációs várakozások "lerontása", más megfogalmazás szerint a realitásokhoz közelítése lehet az egyik, a 25 százalékos áfakulcs megtartása a másik forrása a 2002-es adótábla változatlan formában történő életbeléptetésének: a Világgazdaság információi szerint ez a lényegében kész kompromisszum született a két koalíciós párt között, annak ellenére, hogy tegnap az előzetes bejelentésekkel ellentétben nem került sor a Medgyessy Péter kormányfő, Kovács László, valamint Kuncze Gábor pártelnökök közötti csúcstalálkozóra. A legmagasabb áfakulcs kétszázalékos tervezett csökkentésének elmaradása mintegy 70 milliárd forint bevétel megtartását jelenti a költségvetésnek, emellett azonban már a korábbi döntéseknek megfelelően jövőre 5, illetve 15 százalék lesz a forgalmi adó.

A kormány legutóbb az EU-nak készített középtávú programjában rögzítette jövő évi inflációs várakozásait, az augusztus 13-i kormányülésen elfogadott dokumentum szerint a kabinet 5-5,5 százalékos pénzromlással kalkulált. Több szakértő már akkor jelezte, hogy a kormány "alultervezi" az infláció mértékét, így a büdzsében tartalékok keletkeznek. A jegybank, szintén augusztusban, 6,5 százalékos inflációt prognosztizált 2004-re. Úgy tudjuk, a korábbi kormányzati számok 0,5-1 százalékos kiigazítása várható, ez az adóbevételek tervezésekor 70-150 milliárd forintos többletet jelent.

A hivatalos indoklás szerint technikai malőr miatt maradt el a tegnapi csúcstalálkozó, információink szerint azonban sor került egy "alacsonyabb szintű" megbeszélésre Csillag István gazdasági, László Csaba pénzügyminiszter és Veres János pénzügyi államtitkár között. Ők már a fent vázolt javaslatot elfogadhatónak tartották. A legmagasabb szintű koalíciós egyeztetésre is sor kerülhet azonban a jövő szerdáig.

A véglegesnek tekinthető szja-tábla és az áfakulcsok mellett két, információink szerint még nyitott kérdés van: a lakásvásárláshoz kapcsolódó adókedvezmények ügye, illetve az eva-kör bővítésének lehetősége. Utóbbival kapcsolatban a PM a várakozáson felüli átalányadó-bevételek miatt lát lehetőségét a 15 milliós limit emelésére, míg a lakásadó-kedvezmények esetében várhatóan 10 millió forintra csökkentik a kedvezményes hitelek összegét.