Az eurózóna négy vezető gazdasága közül egyedül a spanyol tartja magát stabilan a növekedési pályán - bizonyosodott be tegnap, amikor Madridban közzétették a második negyedéves GDP-adatokat. Ezek szerint az ibériai ország gazdasága a tavalyi hasonló időszakhoz képest 2,3, míg az első negyedévhez képest 0,7 százalékkal bővült április és június között. Mint ismeretes, a német, a francia és az olasz gazdaság ugyanezen időszakban zsugorodott, így az euróövezet egésze - az előzetes becslések szerint - 0,1 százalékos mínuszt volt kénytelen elkönyvelni a második negyedben.

A spanyol gazdaság szárnyalását részben az építőipar (negyedéves szinten plusz 1,2 százalék), részben a fogyasztás (1 százalék), és különösen az export (3 százalékos negyedéves növekedés) táplálta. A Bloomberg által idézett elemzők arra számítanak, hogy az ingatlanpiacon megfigyelhető boomnak köszönhetően ezután is jobban fog teljesíteni a spanyol gazdaság, mint Európa egésze. A fogyasztást a kormány által elhatározott 3 milliárd euró összegű jövedelemadó-csökkentés és a kamatok történelmi mélypontra való mérséklése is ösztönzi.

José María Aznar miniszterelnök eközben megnevezte utódját, akitől - piaci elemzők általános vélekedése szerint - hasonlóan sikeres gazdaságpolitika várható, feltéve, hogy megnyeri a jövő márciusban esedékes parlamenti választásokat. Mariano Rajoy jelenleg első miniszterelnök-helyettesként és kormányszóvivőként tevékenykedik, és megfigyelők a mostani bejelentés előtt is őt tartották esélyesnek a spanyol jobbközép erők 2004-es vezetésére. Jelölésének legfőbb vesztese a Financial

Times szerint Rodrigo Rato gazdasági miniszter, aki második számú esélyesnek számított.

Az Aznar-kormány sikereit jól jellemzi, mutatnak rá madridi megfigyelők, hogy 1996-os hatalomra jutása óta az adócsökkentéseken túl a büdzsé kiegyensúlyozását és a munkaügyi szabályok reformját is sikerült keresztülvinnie, ami ugyancsak ösztönzőleg hatott a gazdaságra. A munkaügyi intézkedések hatására mintegy 3 millió új álláshely jött létre az ibériai országban - igaz, a munkanélküliségi ráta (11 százalék) még így is a legmagasabb az EU-ban.