Személyeskedésektől sem mentes szócsaták fűszerezték a parlament tegnapi vitáját a 2002. évi zárszámadásról. Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke expozéjában évről évre jelzett, jogbiztonságot is sértő, sajátos jogtechnikai megoldásokról, az államháztartási törvény figyelmen kívül hagyásáról beszélt. Utalt a visszatérően megvalósuló adósságátvállalásokra, adósságelengedésekre, a befizetések elengedésére, illetve egy-egy esetben a pótköltségvetés benyújtásának elmaradására. Mint mondta, így az Országgyűlés jóváhagyásával akarva-akaratlanul szabad út nyílik a hiány növelésére.

A minisztériumok egyre több alkalommal adnak át költségvetési pénzeszközöket gazdasági szervezetek, közhasznú társaságok bankszámláira. A társaságok így rendszeres kamatjövedelemhez jutnak - mondta -, hozzátéve, hogy ez a gyakorlat a büdzsé szempontjából a jelenlegi helyzetben különösen kockázatos. Az ÁSZ a jövőben fokozott figyelmet fordít a versenyszférába kihelyezett pénzeszközök hasznosításának ellenőrzésére - jelezte.

A 2002-ben kialakult rendkívül magas államháztartási hiányért elsősorban a jelenlegi kormány felelős - jelentette ki Varga Mihály, a Fidesz vezérszónoka, hivatkozva a száznapos program 100 milliárdos költségére is. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke tagadta, hogy a gazdaság visszaesése a Medgyessy-kormány gazdaságpolitikájával kezdődött. Szerinte a mostani helyzet az előző és a mostani ciklusban elszalasztott lehetőségek összességének és a 2001 óta tartó költségvetési expanziónak, a túlköltekezésnek a következménye.