Nem okozott fennakadást a betegek gyógyszerellátásában a tegnaptól hatályos tb-támogatási rendszer. E szerint ugyan 52 gyógyszer forgalmazója nem kötött szerződést az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP), ám a készítmények 99,5 százalékát forgalmazó 107 gyártó megállapodott vele. Így ha az év hátralévő négy hónapjában a tb-támogatással vásárolható orvosságokra az előre meghatározott havi gyógyszerkeret összegénél többet költenének, a túllépést a gyártók visszafizetik az egészségbiztosítási alapba. Addig 100 százalékos termelői áron forgalmazhatnak. A szerződést nem kötött cégek termékeit csak 80 százalékos tb-támogatással vásárolhatják meg a betegek, s a patikákon keresztül ők csak akkor kapnák meg a fönnmaradó hányadot, ha a tb-kassza a tervezett keretek között marad.

Ez utóbbi eljárás többletterhet róna a patikákra, s a Magyar Gyógyszerész Kamara szerint jogi, pénzügyi és adatvédelmi szabályokat is sérthet. Ezért jogorvoslatért fordultak az arra illetékesekhez. Kilátásba helyezték a tegnapi általános leltározást is.

Ám a forgalomban lévő több ezer termék mellett az 52-féle szer elenyésző, s helyettesíthető, nem volt szükség jelentős leltározásra. A Világgazdaság által megkérdezett patikákban 3-5 szer volt csak ezekből, amelyeket ?levettek a polcról".

A tegnaptól megváltozott árú gyógyszerek listáját a patikák már augusztus közepe előtt megkapták a biztosítótól, így azt felvezették számítógépes rendszerükbe. A árváltozás oka: a kormánnyal kötött megállapodás szerint a 600 forintnál olcsóbb gyógyszerek ára szeptember 1-jétől 120 forinttal nőtt. A lakosság terhe nem nő, mivel a 3 milliárdnyi többletkiadás egy részét a cégek, másikat az állam fedezi.

A kormány azt is vállalta, hogy a költségvetés zárszámadásának parlamenti vitájakor kezdeményezi az idei gyógyszerbüdzsé 242 milliárdra való növelését. Ez 25 milliárdos költségvetési többletkiadást jelent. (VG)