A kiállítástól azt várom, hogy az egyre több szereplőssé váló szakma az eddigieknél jobban bemutassa az utóbbi időben előállt újdonságokat - mondta Schwertner Márta, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) elnökségi tagja. Hazánkban szinte a semmiből nőttek ki újabb vállalkozások, ugyanakkor nyomon követhető, hogy ismeretlen cégek fejlődtek közepes méretűvé, és különösen ez utóbbiak szereplése érdemel majd figyelmet.

Fontos lesz az is, hogy milyen gépújdonságokkal jelennek meg a gyártók, az előző kiállítások felhozatalának ugyanis a csomagolóanyag-előállítók és a csomagológép-gyártók részéről egyaránt ez volt a gyenge pont. Ez persze nem mond ellent annak, hogy a magyar gyakorlat néhány területen példásan követi a nemzetközi színvonalat - vélekedett Schwertner Márta. Viszonylag elégedettek lehetnek a magyarországi partnerek az élelmiszer-ipari, a háztartás-vegyipari és a kozmetikai csomagolásokkal, mert ezek esetében sok olyan jó megoldást alkalmaznak, mint a nyugati cégek.

Saját szakmájáról, a csomagolóanyagok gyártásáról Schwertner Márta - mint a szadai Nordénia Hungary Kft. alkalmazástechnikai vezetője - elmondta: már több mint zavaró, hogy a gyártókapacitás az országban legalább ötszöröse a hazai igényeknek. Még szerencse, hogy az európai piacon, főként a környező országokban keresik a mélyhűtött áruk, döntően a zöldség- és gyümölcsfélék, az édességek, a lisztes édességáruk, kávék, teák csomagolóanyagait. (FI)