A Fővárosi Bíróság pénzügyi helyzete nem sokkal kedvezőbb a tavalyinál, amikor szigorú megszorító intézkedésekre kényszerültek. Ám a működőképesség fenntartásához szükséges forráshiány az év végéig megközelítheti a háromszázmillió forintot - közölte a Világgazdaság érdeklődésére Gatter László elnök, az igazságszolgáltató fórum tegnapi tájékoztatóján. 2002-höz képest az idén 200 millió forinttal eleve kevesebb jut a bíróság működtetésére. Az alulfinanszírozottság jövőre is fennmarad.

Az ítélkezést nemcsak a munkakörülmények, hanem - az üdvözlendő Fővárosi Ítélőtábla hatásaként - személyzeti kérdések, létszámgondok is nehezíthetik. A táblára 28 bírájuk távozott. Ráadásul évente 20-30 bíró távozik, s félő, az ügyek feldolgozásában elért eredményekkel megtorpannak.

Az emelkedő ügyérkezés ellenére a kerületi bíróságokon - a 2000 első fél évében regisztrált 26 ezerhez képest - az idén júniusban már 4,5 ezerrel volt kevesebb a folyamatban lévő polgári perek száma. Gazdasági perekben a három évvel ezelőtti 7200 folyamatban lévő ügy mintegy háromezerrel csökkent 2003 első hat hónapjáig. A büntetőügyekben és a másodfokú perekben is hasonló a tendencia. A Fővárosi Bíróság maximális célként csak arra törekedhet, hogy a kedvező mutatók ne romoljanak. Ehhez meg kell erősíteni a bírói kart, nem feltétlenül a bírák, hanem az őket segítők létszámának növelésével. (VG)