Összesen 16,5 millió eurós beruházást hajt végre Miskolcon a Robert Bosch GmbH. A napokban kezdte meg működését az új kéziszerszámokat és elektromos kisgépeket előállító üzem. Egy másik gyárat is építenek, amelyben autóipari elektronikai alkatrészeket gyártanak majd. A munkálatokat várhatóan jövő év végén fejezik be.

A Bosch két évvel ezelőtt vásárolt egy több mint 20 hektáros területet Miskolcon, hogy ott építse fel magyarországi gyárát. Itt 2004 végétől mintegy félezer dolgozónak adnak munkát. Több régióbeli ország is versengett az üzem megszerzéséért, ezért is számít komoly fegyverténynek, hogy Miskolcon telepedett le a cég. A társaság itt alakítja ki európai kutató-fejlesztő és beszerző központját is. Ebben számítanak a Miskolci Egyetem szellemi kapacitására.

Fontos szempont volt a Bosch számára, hogy olyan helyen legyen a gyár, amely a beszállítói kör számára könnyen megközelíthető. Tavaly a megyei iparkamara közreműködésével már volt egy beszállítói tanácskozás, amelyen csaknem félszáz cég jelent meg. A Bosch komoly elvárásokat fogalmazott meg, cserébe viszont hosszú távú, kölcsönösen gyümölcsöző együttműködést ajánl. (VG)