Az EP gazdasági és pénzügyi bizottsága tegnap több mint két órán keresztül faggatta terveiről Jean-Claude Trichet-t (a francia jegybank jelenlegi elnökét), majd 20 igen szavazattal kettő ellenében, négy tartózkodással jóváhagyta kinevezését. Trichet egyértelműen a távozó Wim Duisenberg által követett pénzügypolitika mellett tört lándzsát. Ez nem meglepő, hiszen eddig is úgy nyilatkozott, hogy a kamatok további csökkentésére nincs lehetőség, és a szigorú fiskális politikából sem szabad engedni a tagállamoknak. Utóbbi kérdésben azonban egyes, a Reuters által idézett megfigyelők arra számítottak, hogy Trichet - a francia államháztartás egyre súlyosabb helyzetére tekintettel - ezúttal engedékenyebb lesz. A Franciaországra irányuló képviselői kérdést azonban a jelölt tökéletesen EKB-elnökhöz méltó módon válaszolta meg, jelezve: Párizsnak feltétlenül le kell szorítania a deficitet. Mint az AP emlékeztet, Wim Duisenberg a napokban hasonló nyilatkozatot tett, ám a piacok már nem az ő, hanem jövendőbeli utódja szavaira figyelnek.

Megfigyelők szerint a francia szakember sokkal óvatosabban, diplomatikusabban fogalmazza meg mondanivalóját, mint a monetáris politika jelenlegi, holland irányítója. Duisenberg az elmúlt években nem egy alkalommal felzúdulást okozott a piacokon szókimondó nyilatkozataival.

Az európai jegybank vezető posztját a tervek szerint november 1-jétől töltené be Trichet. Szeptember 25-én a parlament plénuma szavaz támogatásáról, majd a tagállamok miniszterelnökei mondják ki a végső szót. A kormányfők jogilag nem kötelesek figyelembe venni az EP véleményét, ám egy esetleges elutasítás megnehezítené a kinevezést. A frankfurti vezetőváltásra az európai politikusok által 1998-ban kötött alku eredményeként kerülhet sor, ám az eredeti tervekhez képest néhány hónapos csúszást okozott az a bírósági eljárás, amely Trichet-nek a Crédit Lyonnais korábbi pénzügyi botrányával kapcsolatos esetleges felelősségét volt hivatott tisztázni.