A szeptember 30-án, immár 21. alkalommal nyíló Budatranspack nemzetközi anyagmozgatási és csomagolási szakkiállítást a Budapesti Vásárközpontban, közel 6 ezer négyzetméteren rendezik. 149 magyar és 42 külföldi kiállító érkezik, 15 országból. A kiállítók, többek között piacvezető világcégek logisztikai, vonalkód-technikai és jelöléstechnikai termékeket mutatnak be.

A kiállításon a Hungaropack 2003 - magyar csomagolási verseny díjazott termékei is láthatók lesznek, de a versenyen különdíjjal jutalmazott kozmetikai krém- és gél deo termékeket is kiállítják. A Hungexpo Rt. különdíjjal jutalmazza a fóliás rögzítőbetéteket gyártó céget. Ezek az anyagköltséget csökkentő, alternatív csomagolási lehetőséget nyújtó termékek az elektronikai iparnak jelentenek előnyt az anyagbeszerzés, szállítás és raktározás területén. A kiállításon működés közben lehet megtekinteni olyan új típusú gépeket, melyek a csomagolásban új távlatokat nyitnak. Ilyen például a kombinációs mérleg, valamint az automata tömlőtasakos csomagológép négy élhegesztéssel.

Előadások lesznek a területet érintő uniós előírásokról és a hazai szabályozásról is, valamint a műanyag csomagolóeszközök felhasználásában megfigyelhető tendenciákról. Az előadásokat a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség és a Magyar Műanyagipari Szövetség szervezi.

A 2001-es kiállítás óta a csomagolóipar szereplőit mindinkább foglalkoztatják a környezetvédelemmel összefüggő szabályozások, hiszen a hulladékgazdálkodásról szóló törvény szerint a csomagolások egyre növekvő hányadát kell visszagyűjteni és hasznosítani. A szabályozás lényeges eleme, hogy a hasznosításról a csomagolást kibocsátónak kell gondoskodnia. (A hulladékok újrahasznosításáról lásd cikkünket a 10. oldalon.) (FE)