A tőzsde legfontosabb feladata a gazdasági közvetítő szerep, hogy összegyűjtse a befektethető tőkét és lehetőséget kínáljon a befektetésekre - mondta Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke "A budapesti áru- és értéktőzsde 140 éve" címmel rendezett konferencián Budapesten.

Itt juthatnak tőkéhez a vállalkozások és pénzhez a különböző beruházásokat finanszírozok, befektetési lehetőségekhez a pénztulajdonosok - folytatta a jegybankelnök, aki maga is részt vett a nyolcvanas évek végén az újraéledő tőkepiac kiépítésében.

A tőkepiac nem elhanyagolható feladata a pénzügyi kultúra terjesztése. E téren ugyanis Magyarországon jelentős lemaradás tapasztalható a négy évtizedes kényszerszünet miatt. Nagyon sokan ma sem tudják hogyan működik a tőzsde, nem ismerik a tagokat, és nem értik a pénzügyi szakkifejezéseket, pedig másfél évtizede ismét működik a tőkepiac.

A jegybankelnök javasolta azt is: jó lenne létrehozni egy tőzsdemúzeumot, ahol be lehetne mutatni a diákoknak, érdeklődőknek, milyen volt a tőzsde, milyen most, hogyan működik. Járai Zsigmond felajánlotta személyes segítségét is ennek létrehozásában.(MTI)