A Tilos Rádió nem keresztényellenes - szögezte le a médium kuratóriuma közleményében.

A testület azután bocsátotta ki a közleményt, hogy a rádió december 24-i adásában elhangzott, keresztényekkel kapcsolatos kijelentés miatt a területileg illetékes IX. kerületi ügyészség közösség elleni izgatás bűncselekményének gyanúja miatt előző nap nyomozást rendelt el.

A Tilos Rádióban az egyik műsorvezető szenteste azt mondta: "kiirtanám az összes keresztényt".

A kijelentés ellen több párt, civil szervezet és az egyház is felemelte szavát.

"Nem igazak azok a közlések, melyek szerint egy tendencia végállomása lett volna az elhangzott mondat" - írta mai közleményében a médium kuratóriuma.

Hozzátették, hogy a vallásról és az egyházakról hétköznapi módon s akár kritikusan beszélni nem jelent keresztényellenességet.

"A Tilos Rádió tiszteletben tartja és fontos értéknek tartja a vallásszabadságot" - áll a közleményben.

Mint közölték, a rádió nem tűri az uszító, gyalázkodó hangnemet.

"Rádiónk jellegzetessége, hogy provokatívabb, szabadszájúbb és kritikusabb, mint más médiumok. Ezt tudjuk és vállaljuk: legfontosabb feladatunknak tartjuk, hogy ezt úgy tartsuk fent, hogy a történtekhez hasonló szörnyűségeket kiszűrjük belőle" - írták.

Közlésük szerint a Tilos Rádió közösségi rádió. Műsorkészítői nem fizetett alkalmazottak, gyakran nem is újságírók, hanem olyan emberek, akik hajlandók társadalmi munkában időt és energiát szánni számos, gyakran egymástól jelentősen különböző érték közvetítésére, valamely közösség mondanivalójának megfogalmazására, nyilvános vitájára.

"Műsorkészítőink mondanivalója felett a rádió csupán utólagos kontrollt gyakorol, viszont azt minden körülmények között képes és hajlandó is megtenni" - mutattak rá.

Úgy gondolják, az elhangzottak nem szolgáltatnak okot arra, hogy a Tilos Rádiót testületileg érje szankció vagy a társadalom egy részének megvetése a történtek miatt.

Természetesnek és helyesnek nevezik, hogy különböző állami hivatalok vizsgálják az esetet bejelentések alapján, szomorúnak tartják azonban, hogy sokan a rádió megszüntetését követelik. Véleményük szerint a történtek erre sem jogilag, sem ténylegesen nem adnak okot.

"Továbbra is szégyenkezve a történtek miatt nem gondoljuk, hogy az elmúlt évtized legsúlyosabb vétsége történt volna, s hogy a társadalomra ilyen mértékben lett volna veszélyes egy olyan mondat, amelynek szó szerinti tartalma ugyan valóban ijesztő, de amelyet élőszóban nem igazán vehetett senki komoly fenyegetésnek" - olvasható a közleményben.

A kuratórium kitért arra is: a Tilos Rádió nem tart és sohasem tartott fent kapcsolatot a mostani vagy bármely korábbi kormánnyal, illetve pártokkal.

A testület közlése szerint a rádió nem közpénzből tartja fenn magát, így nem értelmezhetőek azok a nyilatkozatok, amelyek a kormányt a rádió finanszírozásának leállítására szólítják fel.

Hozzátették ugyanakkor, hogy a rádió valóban részesült és részesül pályázat útján a - a kormánytól teljesen független - Műsorszolgáltatási Alap támogatásában, költségeik nagyobb részének fedezete azonban nem közpénz, s az említett támogatásokkal mindig pontosan elszámoltak.

A rádió egyik kurátora december 26-án a testület nevében közleményben határolódott el a kijelentéstől. Paizs Miklós közölte azt is, hogy a szenteste elhangzott mondat a legnagyobb mértékben ellentétes a rádió szellemiségével, s az adott műsorkészítőt - "aki egyébként ittas is volt" - a rádió kizárta soraiból.

Másnapi sajtótájékoztatóján Csabai Gábor, a kuratórium elnöke azt mondta: "hibáztunk, de erre példamutatóan reagáltunk".

Az Országos Rádió és Televízió Testület a Tilos Rádió szerdai közleményének kiadásakor már megkezdte ülését, amelyen várhatóan az említett ügyben is állást foglal.

A médiahatóság panaszbizottsága hasonló témában egy alkalommal már elmarasztalta Tilos Rádiót. A panaszbizottság 2003. május 30-án nyilvánosságra hozott közleménye szerint a rádió május 6-án sugárzott reggeli magazinműsorában a kereszténységgel kapcsolatosan elhangzottak sérthettek vallási érzületet.

A Tilos Rádió 1991. augusztus 21-én kalózadóként indult Budapesten. 1995-től 2000-ig stúdióengedéllyel földi frekvencián működött, majd 2003-ig csak kábelen és interneten volt fogható. Az adó a médiahatóságtól hét évre elnyert földi frekvencián tavaly márciusban kezdte meg műsora sugárzását.

A Tilos iroda szerdai tájékoztatása szerint a médium vételkörzete a Szentendrei-sziget déli csücskétől a Csepel-sziget északi végéig terjed, a budai oldalon az adás csak a Duna-parti részen fogható.(MTI)