A Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság (SZBEI), illetve a Pénzügyi Nyomozó Igazgatóság összevonásával Nemzeti Nyomozó Iroda néven létrejövő csúcsszervet kell létrehozni az Országos Rendőr-főkapitányság irányítása alatt - ezen terv március 1-jéig való kidolgozására utasította a rendőrség vezetőit Lamperth Mónika. A belügyminiszter intézkedési tervet kér az ORFK-n a vezetői szintek számának felére csökkentésére, a pénzügyi és számviteli rendszer korszerűsítésének folytatására, s a Készenléti Rendőrség alapjain egy rendészeti biztonsági szolgálat létrehozására. Az utóbbi egység magában foglalná a reptéri különleges szolgálatot és a létrehozandó autópálya-rendőrséget is. Lamperth úgy nyilatkozott, intézkedései nincsenek összefüggésben a pénzmosási osztályt vezető Molnár Csaba ellen indult eljárással. A nyomozót egy "tehetséges, felkészült szakembernek ismerte meg", és őszintén reméli, mielőbb lezárul az eljárás, melyet követően lehet beszélni az alezredes további karrierjéről.

A politikus emlékeztetett arra, hogy már a kormányváltást követően, miniszteri székfoglalójában beszélt az átszervezések szükségességéről. A rendőrségen így előrehaladott állapotban van az intézkedési tervek kidolgozása, amelyek befejezésére március 1-jéig, illetve február 15-ig adott határidőt, és amelyek véglegesítéséért a tárca helyettes államtitkárai is felelősek.

A teljes bűnügyi szolgálatot érintő változás lehet, hogy megszűnik a nyomozó- és a vizsgálati osztályok elkülönülése: az eddigi gyakorlat szerint az ismeretlen tettes ellen induló eljárásokat a nyomozók kezdik, majd az elkövető gyanúsítása után adják át az aktákat a vizsgálóknak. Ennek eredményeképpen az ügyek zömével két külön egység legalább egy-egy munkatársa kell foglalkozzon.