Nem okozott meglepetést az államháztartás hiányának tavalyi, ezer milliárd forintot meghaladó mértéke a távirati iroda által megkérdezett elemzőknek.

A Pénzügyminisztérium ma nyilvánosságra hozott adatai szerint az államháztartás 2003.évi hiánya 1.054,3 milliárd forint, a GDP 5,6 százaléka.

A tárca vezetői korábban azt közölték, hogy az éves államháztartási hiány 974,2 milliárd forint lesz, a GDP 5,2 százaléka, az eredetileg tervezett 832 milliárd forinttal (4,5 százalék) szemben.

Nyeste Orsolya, a Postabank Rt. elemzője hangsúlyozta, hogy a deficit mértéke teljes összhangban van a piaci előrejelzésekkel, ám hozzátette, hogy a decemberi, 70 milliárd forint körüli többlet elmarad a kormány és az elemzők várakozásaitól is. A PM korábban 150 milliárd forint körüli többlettel számolt decemberre.

"Az elemzők is 1.050 milliárd forint körüli, a GDP 5,4-5,5 százalékát kitevő államháztartási hiányt prognosztizáltak 2003-ra, ami vélhetően egy alacsonyabb GDP-vel számolva nőtt 5,6 százalékra" - mondta.

A kormány idei, a GDP 3,8 százalékát kitevő hiányra vonatkozó előrejelzését az elemző már a kezdetek óta túlzottan optimistának tartotta. Úgy vélte reálisan arra van esély, hogy a deficit a GDP 4-4,2 százalékára csökkenjen 2004-ben.

Imrek Viktor, az OTP Bank Rt. elemzője is megerősítette, hogy a szerdán közzétett adatok egybevágnak az elemzői konszenzussal.

Az önkormányzatok egyenlegével együtt az elemző szerint a deficit elérheti a GDP 5,8 százalékát is, ami lényegesen meghaladja a kormányzati prognózist.

"A számok azt mutatják, hogy a kormány nem tudta a terveinek megfelelően karbantartani a folyamatokat", mondta.

Az államháztatás idei várható hiányáról szólva az elemző úgy vélte: a tavalyi adatok alapján erőteljesen megkérdőjeleződik a kormányzati prognózis hitelessége. Hozzátette: a PM által tervezett 3,8 százalékkal szemben GDP-arányosan 4,5 százalékos államháztartási deficitet vár 2004-ben. "Ez a pénzforgalmi szemlélet alkalmazása miatt még magasabb is lesz", mondta.

Imrek Viktor szerint egy kisebb hiány mindenképpen pozitív meglepetést okozott volna és kedvezően hathatott volna a forint árfolyamára is, de mivel a magas hiánnyal a piac számolt, drasztikus változás nem várható a forint árfolyamában sem.(MTI)