A lengyel kormánypártnak esélye van, hogy maradéktalanul saját jelöltjeivel töltse fel a hónap elején megújítandó, kilenctagú jegybanki monetáris politikai tanácsot. A jegybanki döntéshozó testület összetételének átalakítása után megnyílhat az út a kabinet által már régóta szorgalmazott kamatcsökkentés előtt.

A kormányzó Demokratikus Baloldali Szövetség (SLD) számára az ad kivételes esélyt monetáris törekvéseinek érvényesítésére, hogy a jegybanki tanácsba három-három tagot jelölhet az alsóház, a szenátus és az államfő. A törvényhozás két házában a párt őriz meghatározó pozíciókat, emellett a lengyel elnök is az SLD soraiból került ki. Az alsóház szerdán szavaz Miroslaw Pietrowicz és Stanislaw Niekarz kinevezéséről, és várhatón újra jelöli Jan Czekajt. Mindhárman tagjai voltak korábbi SLD-kormányoknak. A Bloomberg úgy tudja, hogy a saját jelöltjeit a felsőház és a köztársasági elnök is rövidesen megnevezi. A jelölésekkel kapcsolatban a hírügynökség idézi a Danske Bank A/S lengyel ügyekben jártas közgazdászát, aki úgy fogalmazott, hogy Varsóban az SLD megszállja a monetáris politikai tanácsot.

A testület várható akcióinak irányára biztosnak látszó eligazítást ad a kormányfő nyilatkozata. Leszek Miller bírálta a jegybankot, amiért az június óta változatlanul tartja az irányadó kamatot. A miniszterelnök szerint a korábbi monetáris politikai tanács túl lassan csökkentette az irányadó kamatot a 2001 januárjában tartott 19 százalékról, amely a mostani kormány az év szeptemberi hivatalba lépésekor 14,5 százalékon állt. A Bloomberg által megkérdezett közgazdászok véleménye szerint az új összetételű jegybanktanács hivatalba lépése után az irányadónak tekintett 14 napos intervenciós ráta - a mostani 5,25 százalékról - 4,5 százalékra mérséklődhet. Az irányzatot mintegy megelőzve a pénzpiaci kamatok is csökkentek az utóbbi egy hónap során, a 6 havi 5,94-ról 5,47 százalékra, a három havi pedig 5,75-ról 5,39 százalékra.

Az infláció éves rátája novemberben 1,6 százalék volt, és - az EU-tagság nyomán várható fejlesztési segélyek és tőkebefektetési hullám miatt - emelkedő tendenciát mutat. Ez pedig meghiúsíthatja azokat a reményeket, hogy a lengyel jegybank irányadó kamata gyorsan konvergál az Európai Központi Bank által fenntartott kamatszinthez.