Munkaadói vélemény szerint tovább gyorsíthatja a németországi fém- és elektronikai termelés külföldre helyezésének folyamatát, ha az alkalmazottak nem fogadják el a nekik ajánlott bér- és munkaügyi feltételeket. Márpedig az IG Metall felhívására tegnap országszerte megkezdődtek a figyelmeztető sztrájkok, amelyekkel a négyszázalékos béremelési követelésüknek kíván nyomatékot adni a szakszervezeti tömörülés. A munkaadók áprilistól 1,2 százalékos, majd jövő tavasztól további ugyanekkora béremelést ajánlanak, továbbá azt, hogy 35-40 órában határozzák meg az ágazat heti munkaidejét, a partnerekre bízva, hogy - a munkahelyek megőrzése érdekében - megállapodnak-e fizetett vagy fizetetlen pluszmunkáról. Az IG Metall az előbbit kevesli, az utóbbiról pedig hallani sem akar.

Márpedig ha a következő évtizedben évente 4 százalékkal nőnek a munkaerőköltségek, akkor 2015-ig 600 ezer munkahely szűnhet meg a német fém- és elektronikai iparban - számítják a munkaadók. A kilencvenes években tapasztalt folyamatos létszámleépítéseket részben azzal sikerült az ezredfordulón rövid időre megállítani, sőt megfordítani, hogy a szociális partnerek visszafogott bérpolitikát követtek. Az utóbbi években azután a gazdasági nehézségek miatt ismét romlott a helyzet; tavaly ősszel már 3,5 millió alatt volt a szektorban dolgozók összlétszáma.

A munkaadók a Handelsblatt szerint abból indulnak ki, hogy a következő években mindenképpen gyorsulni fog a munkaintenzív termelés külföldre településének folyamata; Németország hovatovább kizárólag a high-tech iparágak számára számít megfelelő telephelynek. A mérsékelt bérpolitikával legalább lassítani kívánják ezt a folyamatot.

Ezek a jelenségek nem kizárólag a fém- és elektronikai ipart jellemzik Németországban. Tavaly - 1992 óta először - országos szinten nőtt az átlagosan ledolgozott munkaórák száma (igaz, mindössze 2 órával, 1445-re). Ezt a nehéz gazdasági helyzet kényszerítette ki, ám a szakszervezetek nem kívánják állandósítani a munkavállalók számára kedvezőtlen tendenciát.