Februárban utazik Irakba a magyar szállítókontingens első, 198 fős váltóállománya, a katonák gyakorlati felkészítése pedig ezen a héten kezdődött Táborfalván - közölte Havril András altábornagy, a Magyar Honvédség vezérkari főnökének helyettese.

Ismertetése szerint májusban váltják majd le azt a 100 katonát, aki fél éves iraki szolgálatát meghosszabbította három hónappal.

Havril András elmondta: január végéig tart Táborfalván a váltóállomány gyakorlati felkészítése. A katonák egyebek között a konvojkísérést, a konvojbiztosítást, a támadás-elhárítást és a műszaki akadály elhárítását gyakorolják.

A tábornok hangsúlyozta, hogy a váltóállomány felkészítése során felhasználják az Irakban már kint szolgáló magyar katonák tapasztalatait is.

Táborfalván összesen 415 katonát készítenek fel az iraki feladatokra. A februárban és a májusban kiutazókat ezen a héten válogatják ki, a kiképzésen nyújtott teljesítmény, az egészségügyi alkalmassági vizsgálatok és a személyi beszélgetések alapján.

A katonák decemberi, Kaposváron tartott felkészítésük során lőkiképzésen vettek részt, pszichológiai, vegyvédelmi felkészítést kaptak, megismerkedtek az iraki hadszíntérrel, valamint hadijogot is tanultak.

A kontingens új parancsnokává - még decemberben - Makkai István mérnök alezredest választották, aki eddig a logisztikai és támogató ezred javító zászlóaljának parancsnokaként tevékenykedett.

Az alezredes februártól három hónapig parancsnokhelyettesként dolgozik majd Irakban, ugyanis Sramkó Mátyás jelenlegi parancsnok is meghosszabbította szolgálatát három hónappal. (MTI)