Az Országos Szakképzési Tanács (OSZT) legutóbbi ülésén támogatta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) előterjesztését, amelyben 563 millió forintos támogatást kért a munkaerő-piaci alapból szakképzési feladatainak elvégzéséhez - tudta meg a Világgazdaság Bihall Tamástól. Az MKIK szakképzési és oktatási kollégiumának elnöke elmondta: a döntés megkönnyíti a szervezet dolgát, hiszen ezentúl - az eddigi gyakorlattal szemben - nem kell egyenként pályázatokat benyújtani a felmerülő részfeladatokhoz kapcsolódóan. Magyarán: az e tárgyban kidolgozott költségvetésnek köszönhetően a kamara tervezhetőbben szervezheti tevékenységét.

A több mint félmilliárdos csomag kidolgozását és elfogadását az is motiválta, hogy a szakképzési törvény nemrégiben elfogadott módosítása alapján bővült a kamarák kompetenciája. A szervezetnek ezentúl nem csak a tanulószerződések menedzselésére és az üzemi gyakorlati képzés ellenőrzésére lesz mandátuma. Jogosítványai három fő ponttal bővülnek. Eszerint átvesznek tizenhat szakmát, amelyek esetében kidolgozzák a szakmai és vizsgakövetelményeket. Bihall Tamás meg-jegyezte: a leginkább gyakorlatorientált szakmákról van szó.

A második korrekció, hogy a kamarák bevezethetik a köztes vizsgák intézményét, így ellenőrizhető, hogy a tanulók hol tartanak az adott szakma elsajátításában. A harmadik lényeges módosítás értelmében a szervezeteknek nemcsak az üzemekben lesz lehetőségük kontrollálni a gyakorlati képzés menetét, hanem az oktatási intézményekben is. A teljes összegből mintegy 200 milliót tanulószerződésekre, 100 milliót üzemi gyakorlati ellenőrzésekre fordítanak, s a források csaknem fele jut az új feladatokra.

Mindez "közelebb viszi Magyarországot Nyugat-Európához" - magyarázta -, a gazdasági élet szereplői ott is a kamarák közvetítésével tartják a kapcsolatot a szakképzéssel foglalkozó intézményekkel. Ennek révén egyértelmű és naprakész információk állnak rendelkezésre arról, hogy a gazdaságnak milyen szakemberek képzésére van igényük.