A versenyképesség a kulcsszó - értett egyet a kormányzat foglalkoztatáspolitikai stratégiájának megvitatásakor az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) mindhárom oldala. A munkaadók és -vállalók képviselői támogathatónak minősítették a szaktárcánál készült koncepciót, de megállapították: a stratégia valójában egy egységes és átfogó kormányzati gazdaságpolitika keretében lenne érvényes és értelmezhető, ilyen gazdaságpolitika azonban nincs. Elsősorban a munkavállalók - Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke - vetették fel ezen a ponton a gazdasági tárca felelősségét. Kifogások hangzottak el azzal kapcsolatban is, hogy bár a javaslatcsomag szinte valamennyi minisztérium számára tartalmaz feladatokat, más tárcák véleménye nem ismeretes az ügyben, és képviselőik nem is jelentek meg a tanácskozáson.

A résztvevők fontosnak nevezték, hogy a koncepció kiemelten kezeli a képzés - ezen belül a szak- és a felnőttképzés, valamint a felsőoktatás - és a valós piaci igények összehangolását, a foglalkoztatás szerkezetének átalakítását, illetve a munkaadók terheinek áttekintését.

Burány Sándor munkaügyi miniszter elmondta: a tárca azon lesz, hogy a javaslatcsomag mielőbb a kormány ülése elé kerüljön. Felidézte Draskovics Tibor leendő pénzügyminiszter kijelentését, miszerint a munkahelyteremtés áll a középpontban, s ugyancsak felhívta a figyelmet a szakképzett és a gyorsan kiképezhető munkaerő szerepének fontosságára. A kormányzati gazdaságpolitikát az eredményei minősítik, és az eredmények ritkán jelentkeznek azonnal - fogalmazott Burány Sándor. (GA)